5 tipov, ako prekonať lenivosť 

Možno si už niekde počul, že lenivosť plodí lenivosť. Ak máš pocit, že sa ti akosi príliš často niečo nechce, začni to riešiť.

Je v poriadku byť občas lenivým. Každý z nás z času na čas bojuje s tým, že sa mu niečo nechce a nakoniec to neurobí. Avšak lenivosť môžeme označiť za túžbu po ničnerobení. Je to stav pasivity alebo odkladania povinností na neskôr.

Ak chceš prežiť svoj život naplno, byť šťastným a úspešným, potom je nutné naučiť sa lenivosť prekonávať.

1. Rozdeľ si úlohu na menšie časti

Ak sa ti zdá, že vytvoriť projekt do školy je príliš náročné a zdĺhavé, rozdeľ si ho na niekoľko menších častí. To, že na riešenie čiastkových úloh nebudeš potrebovať toľko úsilia, ťa nakopne.

2. Zlepši životný štýl

Nedostatok energie a únava môžu súvisieť s nezdravým životným štýlom. Dopraj si zdravé a výživné jedlo, dostatok tekutín, pravidelne sa hýb, dostatočne dlho spi. Vieš o tom, že keď si ráno zacvičíš, perfektne ťa to naštartuje do nového dňa? Podľa štúdie tí mladí, ktorí neustále pociťovali únavu, zaznamenali prílev energie po cvičení v nízkej alebo strednej intenzite. Vyskúšaj to :).

3. Nepodceňuj motiváciu

Často sa stáva, že príčinou lenivosti je nedostatok motivácie. Napíš si na papier, čo chceš v živote dosiahnuť, kým sa chceš stať, akým človekom chceš byť. Prečítaj si to, keď na teba príde kríza. Poraziť lenivosť ti môžu pomôcť aj vizualizácia alebo pozitívne afirmácie.

4. Porozmýšľaj nad výhodami a dôsledkami

Nechce sa ti učiť na písomku z matiky? Ak to necháš tak, zrejme ťa čaká mizerná známka, ktorú si budeš musieť opraviť. To znamená, že učeniu sa tak či tak nevyhneš. Akurát budeš pod väčším tlakom. Nehovoriac o tom, že zlou známkou nepotešíš ani rodičov.

5. Rob iba jednu vec

Nikdy sa nevenuj viacerým činnostiam naraz. Ak nadobudneš pocit, že máš toho veľa, dospeješ do stavu, že sa vykašľeš na všetko. Radšej si urob plán a jednotlivým úlohám sa venuj postupne.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.