Rozchod: Kedy je potrebný a ako sa s ním vyrovnať?

Hovorí sa, že človek by sa mal v živote riadiť najmä svojimi pocitmi a svojím srdcom. Ak si vo vzťahu a už necítiš to, čo na začiatku, prišiel ten správny čas na to, aby si začal premýšľať nad rozchodom.

Všetko má svoje hranice, a to isté platí aj čo sa týka vzťahu. Ak ťa už nenapĺňa, cítiš sa vo vzťahu zle a z určitých dôvodov by si radšej uprednostnil samotu, rozchod je viac než potrebný. To platí aj pre prípad, že si s niekým vo vzťahu len z ľútosti alebo z toho dôvodu, že jednoducho nevieš byť sám. Takýmto spôsobom škodíš nielen sebe, ale aj tomu druhému. Vzťah je predsa o tom, že sa majú dvaja ľudia radi a napredujú spolu, nie naopak.

Ak si vo vzťahu s niekým, s kým sa raz za čas pohádaš, no aj napriek tomu ho máš rád, určite to nie je dôvod na rozchod. Každú dvojicu občas pochytia hádky, to ku vzťahu rozhodne patrí. Rozchod by mal nastať až vo chvíli, kedy jednoducho vo vnútri seba cítiš, že to je tá správna cesta. V tomto prípade sa musíš rozhodnúť ty sám, nie dávať rady na tvojich kamošov. Oni predsa v tvojom vzťahu neboli a nevedia, čo je pre teba a tvoju polovičku to najlepšie.

Zober si ponaučenie

Z každej veci v tvojom živote by si si mal zobrať ponaučenie. Či už ide o tie dobré alebo zlé situácie, vždy sa nájde niečo, z čoho sa jednoducho dokážeš poučiť. V živote sa hovorí, že človek sa učí len na vlastných chybách. To je pravda tak ako to, že všetko sa pre niečo deje. Aj napriek tomu, že ti to možno zo začiatku tak nepríde, časom zistíš, že je to naozaj tak. Z každého vzťahu si zober také ponaučenie, ktoré ti môže pomôcť v tom budúcom.

Zažívaš prvý rozchod? V živote raz každý zažije rozchod s druhým človekom. Ak to práve prežívaš pri svojej prvej láske, rozhodne to nie je pre teba nič jednoduché. Preto ti odporúčame prečítať si 7 tipov, ako sa vysporiadať s prvým rozchodom. Všetky inšpiratívne tipy si môžeš prečítať na tomto odkaze.

Nikdy sa nevracaj do minulosti

Ak si sa s niekým rozišiel, určite to pre teba nie je nič jednoduché, no to neznamená, že teraz musíš navždy ostať zaseknutý v minulosti. Najhoršie, čo môžeš urobiť je to, že budeš svojho ex neustále stalkovať na sociálnych sieťach. Určite ti tiež nepomôže, keď si budeš pozerať vaše spoločné fotky. 

Priatelia s výhodami? Na to radšej rýchlo zabudni! Vždy má v takomto vzťahu jeden človek pocit, že sa to môže urovnať, no je to len falošná nádej. Rozhodne to ničí aj priateľský vzťah a aj všetko to pekné, čo možno kedysi medzi vami bolo.

Napriek tomu, že množstvo rozídených dvojíc býva naďalej v kontakte a sú priateľmi, nie vždy to ide a je to pochopiteľné. Preto ak so svojím ex nie si v kontakte, odporúčame ti nekontaktovať ho a posunúť sa v živote ďalej.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.