Prečo je dôležitý kardio tréning a kedy uvidíš jeho výsledky?

Chodenie do fitka, chudnutie, naberanie svalovej hmoty. To všetko sú trendy veci, ktoré sú obľúbené u mladých ľudí. A to je len dobre. Totižto, pravidelná fyzická aktivita prináša viacero priaznivých účinkov na ľudské telo. Avšak, nič netreba preháňať. V nasledujúcich riadkoch ti povieme, čo by si mal vedieť o kardio tréningu pred tým, ako s ním začneš.

Kardio tréning spočíva vo vykonávaní fyzickej aktivity, pri ktorej sa pália kalórie – cukry a tuky uložené v organizme. Aj preto je obľúbený u ľudí, ktorí sa snažia schudnúť a získať lepšiu kondíciu. Mnohí ho však vnímajú nesprávne. Povedia si, že chcú zlepšiť svoju postavu ihneď, a tak začnú makať s neprimerane vysokou intenzitou. A aby toho nebolo málo, začnú obmedzovať svoju stravu.
Pokiaľ chceš, aby bol tvoj kardio tréning naozaj prínosný, mal by si dodržiavať nasledovné pravidlá.

Kardio tréning je hlavne o výdrži

Odborníci radia, že kardio tréning by mal trvať minimálne 25 – 30 minút. Počas tejto doby by si mal organizmus vystaviť miernej záťaži. Napríklad, behať by si mal takým tempom, aby si dokázal prejsť spomínaných 25 minút bez prestávky. Kardio tréning nie je o presilovaní sa a lámaní rekordov. Je o pomalom, no citeľnom progrese.

Aký kardio tréning cvičiť? Veľa ľudí obľubuje beh, jazdu na bicykli či plávanie. Avšak, vedel si o tom, že kardio môžeš cvičiť aj doma? Existuje viacero zaujímavých cvikov, ktoré dokážeš robiť v obmedzenom priestore. Dobré tipy nájdeš napríklad v článku na webe Healthline.

Postupné zlepšenie kondície

Kardio tréning by si mal vykonávať pravidelne, ideálne niekoľkokrát do týždňa. Postupne začneš pociťovať, že vládzeš čoraz viac. Zlepšenie kondície sa môže prejavovať už po 2 týždňoch cvičenia. Následne vieš postupne pridávať intenzitu. Pri kardio tréningu sa posilňuje srdce, zlepšuje sa kapacita pľúc, dochádza k posilneniu imunity, svalov a šliach. Budeš sa tak celkovo cítiť zdravšie a živšie.


Dokonca, pri fyzickej aktivite sa vyplavujú aj endorfíny, ktoré spôsobia, že sa budeš cítiť šťastnejšie. Mysli na to, že viditeľné výsledky – schudnutie či zmeny na postave, sa začnú objavovať postupne. Pokiaľ budeš cvičiť pravidelne, zbadáš ich možno už po jednom mesiaci. Základom je neprestávať a nevzdávať sa.

Pozor na poruchy príjmu potravy

Mysli na to, že tvoje telo potrebuje dostatok kvalitných živín. Tým, že prestaneš poriadne jesť, spravíš viac škody ako úžitku. Organizmus bude slabší, citlivejší na ochorenia a progres cvičenia bude oveľa pomalší.


Pokiaľ pociťuješ, že ti nejako nechutí jedlo, prípadne máš iný problém spojený s výživou, nemaj žiadne obavy. Podobné ťažkosti trápia mnohých mladých ľudí. Práve preto existujú nutriční špecialisti, ktorí pomôžu upraviť jedálniček a celkovú životosprávu. Ak by si sa chcel poradiť aj ty, viac informácií nájdeš na webe Chuť žiť.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.