Stáva sa ti, že sa často nudíš? Nemusí to byť vôbec zlé!

Nuda sa často prezentuje ako niečo zlé, čomu sa treba vyhýbať. Avšak, svetové štúdie dokazujú, že v skutočnosti môže byť prínosom. A to najmä v dnešnej hektickej dobe. Prečo by si sa mal raz za čas nudiť aj ty?

Existuje viacero teórií, čo je to vlastne nuda. Štúdia Elpidorou z roku 2014 tvrdí nasledovné – nuda je emočný signál, ktorým sa nám telo snaží povedať, že robíme niečo, čo nás nebaví. A keď sa nad tým zamyslíš, je to skutočne tak. Aj tebe sa už určite niekedy stalo, že si sa pravidelne nudil na nejakých hodinách v škole. Tvoj mozog sa tým len snažil povedať, že daná vec nie je podľa neho zaujímavá.

Nuda a jej pozitívny vplyv na zdravie

Nudu obvykle pociťujeme vtedy, keď nič nerobíme. Mnohí ľudia sa pri prvom náznaku nudy snažia hneď nájsť nejakú aktivitu, aby sa jej zbavili. Ale to vôbec nie je nutné. Žijeme vo svete, ktorý nás presycuje množstvom rôznych podnetov. Riešime školské a pracovné povinnosti, problémy bežného života, vykonávame športové aktivity či hobby a popri tom nás neustále vyrušujú nejaké notifikácie a lákadlá online sveta.

Veľakrát nemáme ani chvíľku času, aby sme len tak relaxovali, rozmýšľali nad životnými cieľmi a dopriali mozgu oddych. No práve nuda to dokáže zmeniť. Keď sa nudíš, máš príležitosť rozmýšľať nad zaujímavými vecami. Nuda podporuje kreativitu a pomáha celej psychike jednoducho „vypnúť“.

Čo robiť, keď sa nudíš?

Keď sa niekedy počas dňa ocitneš v situácii, že nebudeš mať nič na práci a začneš sa nudiť, nesnaž sa hneď nudu „zabiť“. Nevezmi si do ruky telefón a nezačni bezcieľne blúdiť svetom sociálnych sietí. Skús len tak sedieť či ležať a rozmýšľať. Zaspomínaj si na pekné chvíle, ktoré si doteraz zažil. Pripomeň si všetky cenné momenty tvojho života, ktoré ťa posunuli ďalej. Užívaj si prítomnosť.

Množstvo svetových vynálezov a dokonalých nápadov sa zrodilo v čase, keď sa človek nudil. Možno počas chvíľok ničnerobenia aj tebe napadne niečo úžasné, čo zlepší tvoj život. Samozrejme, nadmerná nuda dokáže prerásť do lenivosti či náchylnosti na prokrastináciu, preto to nepreháňaj. No pokiaľ si raz za čas dopraješ pár desiatok minút nudy, svojmu zdraviu tým len prospeješ.

Ak pozitívny vplyv nudy na myseľ človeka zaujíma aj teba a chceš si trochu zopakovať angličtinu, odporúčame ti prečítať tento článok na portáli Psychology Today.

V prípade, že by bola nuda predsa len už neúnosná, vždy sa môžeš zastaviť u nás – v Klube na Peknej.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.