Ako súvisí stres s dýchaním? Na toto si daj pozor!

Stres je v súčasnosti veľmi častý a pravdepodobne ho zažívaš dennodenne aj ty. Prečo vzniká, ako sa ho naučiť ovládať a ktoré techniky zaberajú? To všetko a ešte oveľa viac sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

Aká je definícia stresu? Každý vie o čo ide, no len málokto vie tento stav popísať. Vo všeobecnosti však platí, že ide o akúsi záťaž alebo nátlak na organizmus. To spôsobuje reakciu na duševnú rovnováhu, ktorá má rôzne prejavy.

Pravdepodobne ťa zaujíma, aké sú príčiny vzniku stresu. To všetko záleží od okolností, no najčastejšie ide o zdravotné a rodinné problémy či ťažkosti v škole alebo zamestnaní. Dlhodobý stres však môže spôsobiť rôzne komplikácie, ktorým sa však môžeš vyhnúť vtedy, keď sa tento stav naučíš ovládať.

Stres a dýchanie

Čo si pociťoval, keď si prežíval stresovú situáciu? Pravdepodobne si sa začal potiť, triasli sa ti ruky a mal si aj tráviace ťažkosti. Stres sa však najčastejšie prejavuje práve tým, že máš plytké dýchanie, hyperventiláciu a občas pocit, že sa ti jednoducho nedá nadýchnuť.

Ak by si to neriešil hneď, mohlo by to viesť až k panickým záchvatom. V jednoduchosti povedané, dlhodobý stres ti môže rapídne zhoršiť dýchanie, čo ti spôsobí len ďalšie zdravotné a psychické problémy.

Praktický tip: Ak sa chceš naučiť ovládať svoj stres, vyskúšaj najskôr dychové cvičenia prostredníctvom aplikácie Breathe. Pomocou tejto služby sa ti výrazne zníži stres, úzkosť či depresia.

Čo je biofeedback?

Počul si už niekedy o metóde s názvom biofeedback? Vykonáva sa pod dohľadom odborníkov a indikuje sa skutočne v rôznych smeroch. Využiť sa dá aj v rámci dlhodobého stresu v prípade, že ti skutočne nič nepomáha.

Metóda biofeedback funguje na princípe biologickej spätnej väzby na autoreguláciu mozgovej aktivity. Ide o prirodzený proces, počas ktorého sleduje lekár na počítači aktivitu tvojho mozgu. Pomocou tejto metódy dostávaš priame informácie o rozladení konkrétnych mozgových vĺn.

Metódy, ktoré sa oplatí vyskúšať

Ak sa chceš naučiť ovládať stres, vyskúšať môžeš niektoré z relaxačných metód. V súčasnosti sú obľúbené dychové cvičenia, ktoré ťa dokážu v priebehu pár minút upokojiť. Môžeš si tak dať každodennú výzvu, počas ktorej vydržíš aspoň 5 minút precvičovať svoje dýchanie.

Novinkou je tiež Wim Hofova metóda, ktorá sa zameriava na správne nastavenie mysle, koncentrácie a dýchania. Ak chceš vyskúšať niektorú z jeho metód, môžeš si dať ako výzvu aj obľúbené otužovanie, pri ktorom sa naučíš počúvať a ovládať nielen svoje telo, ale aj myseľ.

 

Patríš aj ty medzi ľudí, ktorí často pociťujú stres? Nemaj žiadne obavy, rozhodne v tom nie si sám. Odporúčame ti však začať riešiť tento problém, pretože aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, pri vážnejších stavov môže zájsť do nepríjemných komplikácií. Tak hlavu hore a do toho!

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.