Panický záchvat: Čo je jeho spúšťačom a ako ho zvládnuť?

Nachádzaš sa v škole alebo na rodinnej oslave a zrazu máš pocit, že sa dusíš. Stalo sa to už aj tebe? Ide totiž o panický záchvat, ktorý je potrebné riešiť čím skôr. Avšak nemusíš sa ničoho obávať, rozhodne v tom nie si sám.

Vieš ako sa prejavuje panický záchvat? Máš pocit, že sa dusíš, búši ti srdce a ťažšie sa ti dýcha. Myslíš si, že ideš umrieť, avšak to nie je pravda. Ide len o psychický podnet, ktorý je vyvolaný určitou situáciou.

Ak sa ti to už niekedy stalo pred kamarátmi, rodinou alebo na verejnosti, určite vieš o čom hovoríme. Možno ťa niektorí ľudia v danej situácii považovali za blázna, no to pravda nie je. Môže sa to totiž stať komukoľvek na tomto svete.

Aká je príčina panického záchvatu?

Pravdepodobne ťa zaujíma, prečo panický záchvat vôbec vzniká. Nuž, dôvodov je hneď niekoľko a odlišujú sa pri každom človeku iným spôsobom. Ide totiž o súhrn fyzických a psychických faktorov, ktoré tento záchvat vyvolávajú. Vo všeobecnosti platí, že príčinou je zvýšená citlivosť na oxid uhličitý, nerovnováha látok v mozgu a mimoriadne prehnané reakcie.

Spúšťačom panických záchvatov tak môže byť aj ocitnutie sa na verejnosti, trávenie času s veľkým množstvom ľudí alebo jednoducho niečo, čo ťa dokáže rozhodiť aj napriek tomu, že môže ísť o banalitu a maličkosť.

Čo by si však mal robiť, keď ťa zastihne panický záchvat pred kamarátmi? Dôležitá je komunikácia a preto by si ich s tým mal aj vopred oboznámiť. Určite ťa nebudú za to odcudzovať, práve naopak. Pomôžu ti vysporiadať sa s tým. Ak sa však na to necítiš, skús sa stiahnuť niekde do úzadia, kde to predýchaš. Vyskúšať môžeš aj dychové cvičenia, ktoré ti rozhodne pomôžu. Za skúšku určite stoja aj cvičenia, ktoré upútajú tvoju pozornosť ako napr. číselný štvorec.

Návšteva lekára je prvoradá

Ak vieš o tom, že trpíš panickými záchvatmi, mal by si to riešiť čím skôr. Povedz o tom niekomu, komu dôveruješ a určite ti s tým pomôže. Dôležitá je návšteva lekára, ktorého sa rozhodne nemusíš báť. On je tu predsa na to, aby ti pomohol vysporiadať sa s tým.

Liečba panických záchvatov sa u každého človeka odlišuje. V niektorých prípadoch budeš musieť užívať lieky, no možno ti zaberú aj rôzne relaxačné techniky a posedenia u odborníka. Tomu môžeš povedať vždy všetko. To čo ťa trápi, s čím sa nevieš vysporiadať alebo aj to, čo u teba vyvoláva panické záchvaty.

Nie si v tom sám...

Ak si myslíš, že panické záchvaty sú ojedinelé a nevyskytujú sa často, mýliš sa. Je totiž potvrdené, že touto poruchou trpí až 25 % ľudí vo veku 15 – 24 rokov, no nie je nič nezvyčajné, keď sa objaví aj u starších ľudí.

Preto sa rozhodne nevzdávaj a bojuj. Veríme, že to dokážeš a panických záchvatov sa tak budeš vedieť úplne zbaviť. Dôležité je, aby si to nepodcenil a riešil už od samého začiatku, kedy sa táto porucha dá podchytiť.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.