Čo robiť, ak nezmaturuješ?

Maturitu mnohí prezentujú ako veľkú skúšku života, čo na žiakov stredných škôl vytvára zbytočne veľký stres. Áno, v živote človeka môže hrať dôležitú úlohu, najmä pri snahe o získanie zamestnania. No rozhodne sa jej netreba obávať. Ak sa ti aj náhodou nepodarí zmaturovať na prvý pokus, nič sa nedeje.

Písomná časť maturitnej skúšky prebieha na jar, obvykle v polovici marca. Pokiaľ chceš na nej uspieť, rozhodne venuj čas príprave. Najlepšie bude, keď si učenie naplánuješ vopred. Zožeň si všetky podklady a rozvrhni si, ktoré dni sa budeš jednotlivým veciam venovať. Ak začneš napríklad už počas vianočných sviatkov, budeš mať kopu času pokojne si všetko prejsť a nedostaneš sa do zbytočného stresu.

Praktický tip: Pri opakovaní učiva na maturitu si môžeš pozrieť staršie testy aj so správnymi odpoveďami, ktoré nájdeš na tomto odkaze.

Keď sa maturita nepodarí...

Aj keď sa dobre pripravíš, môže sa ti stať, že z nejakého dôvodu na písomnej časti nedosiahneš minimálny počet bodov. Zazmätkuješ, nechtiac označíš zlé odpovede, prípadne kvôli stresu niektoré veci zabudneš. To sa jednoducho stáva. Bol by si prekvapený, ale aj veľa dobrých žiakov kvôli blbým chybám častokrát maturitu nespraví.
No neúspešnou maturitnou skúškou sa život nekončí. Ísť môžeš na opravný termín, ktorý sa koná v septembri. Teda, budeš mať celé leto na to, aby si sa poriadne všetko naučil.

A čo vysoká škola? Väčšina vysokých škôl prijíma aj žiakov, ktorí nespravili maturitnú skúšku v riadnom termíne. Prijatý však budeš podmienečne, teda v septembri musíš zdokladovať, že si opravný termín vykonal úspešne.

Je maturita v živote potrebná?

Pokiaľ sa ti nepodarí zmaturovať, či už na prvý alebo druhý pokus, môžeš sa cítiť neúspešne. Veľa mladých ľudí sa obáva, že bez maturity bude celý ich život o ničom. Avšak, realita dokazuje, že maturita v živote nie je všetkým. Nemusíš mať o sebe mienku, že bez maturity si nikto. Prípadne, že budeš odsúdený na slabo zaplatené pracovné pozície.

Veľa úspešných hercov, spevákov, športovcov či podnikateľov nemá ukončenú strednú školu. Vzdelanie je v živote dôležité, ale pokiaľ si šikovný a máš chuť zlepšovať sa, nejaký papier o absolvovaní maturity nie je tá najpodstatnejšia vec na svete. Teda, hlavu hore a život ide ďalej!

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.