Kedy potrebujem antidepresíva a kedy kamaráta? 

Možno práve neprežívaš najšťastnejšie obdobie a premýšľaš nad tým, že riešením tvojich problémov by mohli byť antidepresíva. Ako zistíš, či ich potrebuješ?

Depresia verzus “depka”

V prvom rade by si mal vedieť rozlíšiť skutočnú depresiu od „depky”. Nadácia Brain & Behaviour Research Foundation definuje depresiu ako: „vážny stav, ktorý negatívne ovplyvňuje to, ako človek myslí, cíti a ako sa správa. Na rozdiel od bežného smútku je klinická depresia trvalá, často zasahuje do schopnosti človeka prežívať radosť a výrazne ovplyvňuje fungovanie v každodennom živote. Neliečené príznaky môžu trvať týždne, mesiace alebo roky.” S depresiou sa spájajú symptómy, ako napríklad depresívna nálada počas väčšiny dňa, strata radosti z činností, ktoré si predtým robil rád, problémy so spánkom, nechutenstvo alebo prejedanie, únava, nepokoj, podráždenosť, ťažkosti so sústredením, myšlienky na samovraždu a podobne. Liečba depresie patrí do rúk psychiatra, ktorý v rámci liečby naordinuje pacientovi antidepresíva. Čo sa týka „depky”, tú bežne zažíva každý z nás. Týmto pojmom môžeme označiť „deň blbec” alebo kratšie obdobie, počas ktorého sa nám nedarí tak, ako si predstavujeme. Liekom na depku môže byť cvičenie, dobrá kniha či kamarát.

Chýba ti kamoš?

Žiť bez priateľov je ťažké. Ak ti dobrý kamoš chýba, možno to v tebe vyvoláva smútok a myslíš si, že to vyriešia antidepresíva. Avšak realita je trochu iná.

V prvom rade skús zmeniť postoj. Naozaj nemáš priateľa? Nikde nie je napísané, že kamošov musíš mať v triede medzi rovesníkmi. Možno si perfektne rozumieš s otcom, starou mamou alebo so starším bratrancom. Stačí zmeniť uhol pohľadu.

Priateľom je totiž človek, ktorý sa teší z tvojich úspechov, podporuje ťa a v časoch krízy stojí pri tebe. Skutoční priatelia sa nehľadajú ľahko a sú etapy v živote, keď máme pocit, že ich nemáme. Avšak niekedy sa treba len rozhliadnuť okolo seba, otvoriť svoje srdce a investovať čas a energiu do vzťahov, ktoré za to stoja. Jeden skutočný priateľ je viac ako partia desiatich ľudí, s ktorými nie si šťastný.

Ak si aj naďalej presvedčený o tom, že si sám, pridaj sa k nám. Klub na Peknej je tu aj pre teba.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.