Ako prekonať strach?

Ako prekonať strach zo skúšky, z vystupovania na verejnosti, z pavúkov či tmy? Ako osloviť dievča, keď pociťuješ úzkosť či obavy? Ako sa nebáť?

Existujú situácie, v ktorých ti strach môže zachrániť život. Je to, napríklad vtedy, keď ťa niekto prepadne v parku alebo sa ocitneš uprostred požiaru. Strach v tvojom tele vyvolá zmeny. Tie ťa prinútia k akcii, aby si prežil a vrátil sa do bezpečia. Strach má obrovský vplyv na tvoju myseľ i telo.

Na jednej strane môže byť strach prospešný. Na tej druhej ti dokáže urobiť zo života peklo, lebo ťa brzdí v dosiahnutí toho, po čom túžiš. Možno pravidelne prežívaš stres zo skúšky v škole, alebo je pre teba nočnou morou ústna odpoveď pred celou triedou, alebo nedokážeš osloviť dievča, ktoré sa ti páči.

Vieš, čo je na tvojom strachu a úzkosti skvelé? Môžeš s nimi pracovať a postupne ich prekonať.

Jednoduché tipy, ako prekonať strach

Priznaj si, že sa bojíš
Strach je prirodzenou ľudskou emóciou. Nebojuj s ním. Nerob z neho svojho nepriateľa. Jednoducho prijmi fakt, že máš strach. To je prvý krok k tomu, aby si so strachom mohol ďalej pracovať.


Porozmýšľaj nad tým, čo najhoršie sa ti môže stať
Určite si už počul o tom, že 99 percent vecí, ktorých sa bojíme, sa nikdy nestanú. Už len táto informácia je potešujúca. Ak chceš byť ešte pokojnejší, porozmýšľaj nad tým, čo najhoršie sa ti môže stať, keď sa rozhodneš svoj strach prekonať.
Napríklad oslovíš dievča, ktoré sa ti páči. Podľa najhoršieho možného scenára sa zakoktáš, očervenieš, zostaneš stáť ako soľný stĺp a od prípadných okoloidúcich zožneš zopár posmešných úškrnov. Ak to vezmeš s humorom, po nejakom čase bude z toho dobrá historka, ktorou zabavíš kamošov. No svet sa nezrúti :). Nikdy však nezabúdaj, že pravdepodobnosť, že sa tak stane, je nižšia ako 1 percento!


Zisti, z čoho konkrétne máš strach a popracuj na tom
Vždy sa dá urobiť aspoň niečo pre to, aby si svoj strach či úzkosť zmiernil. Napríklad s vystupovaním na verejnosti ti môže pomôcť dobrá knižka, zameraná na zlepšenie komunikačných schopností, alebo hlboké dýchanie či praktizovanie všímavosti. Ak sa bojíš o svoje zdravie, staraj sa oň prostredníctvom zdravej, pestrej a vyváženej stravy, športuj, dodržiavaj pitný režim, dopraj si kvalitný spánok… Pri každom strachu či obave sa dá nájsť stratégia, ako ju zmierniť. Hlavne neseď so založenými rukami, pretože to tvoj strach nezmierni.


Využi svoju predstavivosť vo svoj prospech
Počul si už o vizualizácii? Vizualizácia je jedným z nástrojov pozitívneho myslenia. Si tým, na čo myslíš. Tvoje myšlienky vytvárajú realitu. Vizualizácia ti pomôže tvoj strach prekonať. Môžeš ju praktizovať kedykoľvek, ideálne každý večer pred spaním. Ako na to? Zatvor oči a do detailov si predstav situáciu, z ktorej máš strach, v tom najpozitívnejšom svetle. Zameraj sa na detaily, farby, vône, okolité prostredie… Vizualizuj si, ako sebavedome a s úsmevom na tvári pristúpiš k dievčaťu, ktoré sa ti páči. Predstav si, čo máš oblečené ty, čo má na sebe ona, ako vonia, čo jej povieš, čo ti ona odpovie a tak ďalej.


Konaj!
Najlepší spôsob, ako strach prekonať, je urobiť to, čoho sa bojíš. Snáď ťa nakopne citát Marka Twaina, ktorý povedal: “O 20 rokov neskôr budeš viac sklamaný z vecí, ktoré si nespravil, než z tých, ktoré si spravil. Odplávaj z bezpečného prístavu. Naber do plachiet priaznivý vietor. Skúmaj. Snívaj. Objavuj.” Ak aj náhodou veci nedopadnú podľa tvojich predstáv, budeš na seba hrdý, že si to skúsil a vždy máš k dispozícii ďalší pokus. Nikdy sa nevzdávaj!

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.