Dá sa nenakupovať Fast Fashion? 

Módne trendy, zľavy a reklamy zo všetkých strán: Čo sa skrýva za odevným priemyslom? Existuje udržateľná alternatíva?

“Fast Fashion”. Pojem, ktorý sa v dnešnej dobe čoraz viac dostáva do povedomia. V spoločnosti sa začína častejšie hovoriť o tom, ako “rýchla a lacná moda” pôsobí na našu Zem, čo v konečnom dôsledku znamená aj pre Teba a Mňa. Negatívne aspekty sú dnes verejnosti jasné – to, ako sú šaty vyrábané, ako výroba znečisťuje životné prostredie, za akých podmienok pracujú zamestnanci, z akých surovín…
Všetko funguje v jednom začarovanom kruhu, marketing pôsobí na konzumenta a jeho túžba po novom produkte rastie. Fast fashion odráža prístup človeka, ktorý túži po aktuálnych trendoch bez ohľadov na to, čo stojí za tým.

Psychológia “ zľavy” alebo “ výhodnej ceny” stále funguje. Nakupujeme za pár eur extra lacné kúsky, ktoré vlastne nepotrebujeme. Po pár praniach zistíme, že tričko zmenilo farbu, má žmolky, roztiahnuté rukávy, alebo že sa svetrík z čísla L zmenšil na XS. Doma v skrini máme dostatok oblečenia, ale ten zľavnený kúsok nás často presvedčí. Sami pred sebou si vyargumentujeme, že sa to oplatí a že aj keď to možno nebudeme ani nosiť – “nevadí”. Za túto cenu sa to oplatí a o nič nejde.

Ale naozaj to “nevadí”? Mojím rozhodnutím neovplyvňujem len seba.

Módny priemysel je zodpovedný za 10 percent ročných globálnych emisií uhlíka, čo je viac ako všetky medzinárodné lety a námorná lodná doprava spoločne.
To, že nakupujem priamo ovplyvňuje aj samotnú výrobu. Rýchlosť výroby odevov tiež znamená, že zákazníci stále viac a viac odevov likvidujú, čím vzniká množstvo textilného odpadu. Momentálne v Európe končí väčšina textilného odpadu na skládkach, v priemere len okolo 15 – 20 % je vytriedených na recykláciu.
Cena vo Fast Fashion značkách je lacnejšia aj preto, že neplatíme zaň adekvátnu cenu. Ak by mali zamestnanci textilných fabrík ľudské pracovné prostredie, zaslúžené mzdy a sociálne či zdravotné poistenie, alebo ak by išlo o továreň, ktorá prihliada na životné prostredie, nekúpili by sme si rifle za 9,99 €. Ak namietate, že toto ide mimo vás, nie je to tak. Množstvo toxických látok z výroby končí vo vode, pôde alebo vzduchu, ktorý dýchame. Čo sa v konečnom dôsledku týka aj nás.

Dá sa nenakupovať Fast Fashion?

Napriek všetkému, čo sa v módnom priemysle deje, existujú aj malé alterantívne riešenia, o niektorých ste už určite počuli. Zatiaľ nepoznáme jednu správna cestu, po ktorej sa dá v globálnej spoločnosti kráčať. Avšak, existuje viacero možností, ako sa obliekať a nakupovať. Poďme sa na ne pozrieť.

Praktické tipy:

1. Výmena oblečenia

Swap oblečnia môže prebiehať ako verejná udalosť v podniku, organizácií alebo firme. Funguje na princípe dobrovoľnosti, účastníci prinesú svoje oblečenie, ktoré nenosia a medzi sebou si šaty vymieňajú. Oblečenie, ktoré sa vymieňa musí byť nositeľné a nepoškodené. Väčšinou má podujatie podmienku vstupu: doniesť oblečenie na výmenu, alebo zaplatiť vstupenku. Výmenu oblečenia si môžeš zorganizovať taktiež aj so svojimi blízkymi alebo kamarátkami.

2. Slow Fashion a kapsulový šatník

V súčasnosti existuje veľa malých značiek, ktoré predávajú regionálne vyrobené a udržateľné odevy. Ako protiklad k rýchlej móde znamená pomalá móda uvedomelejší prístup. Značky si vyberajú kvalitné materiály, ktorých zdroj a pôvod si overujú a nepodporujú nadprodukciu. Taktiež sú zodpovedné voči svojmu okoliu a zamestnancom.

Môžeš si vytvoriť tkz. kapsulový šatník. Je to efektívny spôsob, ako poriadne vynosiť veci, ktoré máš. Ide o šatník s konkrétnym počtom kusov oblečenia (cca. 20-40), ktoré sa spolu môžu ľahko kombinovať. Odporúča sa investovať do kvalitného oblečenia a vzorovej klasiky, ktorá sa jednoduchšie kombinuje.

3. Nákup z druhej ruky

V second-hand shopoch môžeme nájsť čokoľvek a za veľmi nízku cenu. Väčšinou ide o šťastie, čo sa typu a druhu oblečenia týka, ale môžu ťa tam jednotlivé kúsky príjemne prekvapiť.

4. Eko značky na textíliách

Ďalšou cestou je venovať pozornosť označeniam na oblečení, rôzne značky sa môžu pýšiť s ekologickými certifikátmi alebo označeniami. Na tejto stránke si označenia môžeš vyhľadať a pozrieť čo v praxi znamenajú.

5. Inštrukcie pre starostlivosť o oblečenie

Každý kus oblečenia má na seba štítok o odporúčanej starostlivosti o konkrétny textil. Ak sa naučíme efektívnejšie prať, sušiť či žehliť, môžeme predĺžiť trvanlivosť oblečenia. Pomôcť si môžeme tiež praním na nižších teplotách, ktoré je jemnejšie k materiálu. Ďalším odporúčaním je oblečenie menej často prať a viac ho prevetrávať.

6. Upcyklácia a oprava oblečenia

Pri upcyklácií ide o to, aby sa z produktu, ktorý nám neslúži, stalo niečo, čo je užitočnejšie alebo možno aj lepšie a krajšie. Pomocou upcykácie si pretvoríš svoje oblečenie na originálne kúsky. Ak si na to netrúfaš sama, napríklad na Sashe nájdeš šikovné ruky, ktoré ktoré ti radi tvoje oblečenie pretvoria podľa tvojich predstáv.

Čo sa týka opravy oblečenia, v dnešnej dobe už je oveľa jednoduchšie si kúpiť nový kúsok ako opraviť pokazený zips alebo zašiť dieru. A presne o tom to je. Trošku spomaliť, byť trpezlivejší a opravovať veci, či už sám doma, alebo s pomocou odborníkov.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.