Prečo je výhodné mať účet v banke a ako si ho môžeš založiť?

Vieš o tom, že keď dovŕšiš vek 15 rokov a máš občiansky preukaz, môžeš si založiť vlastný účet v banke? Ten ti dokáže výrazne uľahčiť život. Prečo je tak výhodný a ako si ho vieš jednoducho vybaviť aj ty?

Klasický „dospelácky“ bankový účet je obvykle spoplatnený. Avšak, pokiaľ si študent, väčšina bánk ti ho poskytne úplne zadarmo. Teda, nebude ťa stáť ani cent, a to po celú dobu štúdia – buď do ukončenia strednej školy, alebo až do veku 26 rokov, pokiaľ pôjdeš na výšku.

Veľká výhoda bankového účtu

Pokiaľ nemáš bankový účet, peniaze si pravdepodobne odkladáš do nejakého prasiatka, prípadne ich schovávaš v peňaženke. A to môže byť pomerne nebezpečné. Predstav si, že peňaženku niekde stratíš. Zrazu prídeš o všetky svoje úspory. Jednoducho, peniaze sú veľmi citlivé. Ak máš v ruke 100 € bankovku, zafúka vietor a odfúkne ti ju preč, prišiel si o veľa peňazí. A nikto ti ich už nevráti späť.

Práve v tom spočíva najväčšia výhoda vlastného účtu. Peniaze budeš mať bezpečne uložené v banke a nikto ti ich nebude môcť zobrať. Aj keď náhodou stratíš platobnú kartu, úspory ti z účtu nezmiznú. Budeš ich tam mať stále, kým ich niekomu nepošleš alebo ich nevyberieš z bankomatu.

Jednoduché platby vždy a všade

Vďaka platobnej karte nemusíš neustále manipulovať s peniazmi, na ktorých je veľa baktérií. Vo väčšine obchodov jednoducho priložíš kartu k platobnému terminálu a nemusíš nič iné riešiť.

Výhodou je aj to, že rodičia ti dokážu oveľa jednoduchšie posielať vreckové. Nemusíš čakať na to, kým si vyberú peniaze. Vedia ti ich poslať kedykoľvek za pár sekúnd. Taktiež ti môže na účet chodiť výplata z brigády.

Dokonalý prehľad o výdavkoch

Keď platíš v hotovosti, strácaš prehľad o tom, za čo všetko si utratil peniaze. Šetrenie je preto oveľa náročnejšie. V prípade, že platíš platobnou kartou, každá platba sa zaznamená v bankovej aplikácii, ktorú môžeš mať vo svojom smartfóne alebo počítači. Kedykoľvek si vieš pozrieť, aký je stav tvojho účtu, kde všade si platil a kto ti poslal peniaze. Máš tak dokonalý prehľad o svojej finančnej situácii.

Ako si založiť bankový účet za pár minút?

Keď si chceš založiť študentský účet, môžeš ísť priamo do banky. Vopred si na webstránke danej banky zisti, aké dokumenty budeš na to potrebovať. Ak máš menej ako 19 rokov, obvykle ti postačí občiansky preukaz. Pracovník banky si od teba vypýta niekoľko údajov, založí ti účet a dá ti platobnú kartu. Zároveň ti ukáže, ako funguje aplikácia a odpovie na všetky tvoje otázky.

Niektoré banky dokonca umožňujú založiť si účet online, cez aplikáciu. Vďaka tomu nemusíš nikam chodiť.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.