Oplatí sa ti ísť na vysokú školu? Tieto veci si vopred zváž

Blíži sa koniec strednej školy a ty už možno začínaš uvažovať nad tým, čo ďalej so životom. V zásade sa môžeš vydať dvoma rôznymi chodníčkami. Prvý vedie na vysokú školu, druhý do zamestnania alebo vlastného podnikania. Ktorú možnosť uprednostniť? Čo bude lepšie pre teba?

To je skutočne náročná otázka. V hľadaní odpovedí ti pomôže niekoľko nasledovných myšlienok. V prvom rade si skús predstaviť svoju budúcnosť. Čo by ťa bavilo robiť? Ako vyzerá tvoj život snov? Chcel by si zachraňovať životy iným ľuďom? Fascinuje ťa práca šoféra autobusu či kamiónu? Rád sa hrabeš v elektronike a chcel by si ju opravovať?

Dopraj si čas, kedy nebudeš robiť nič iné, iba rozmýšľať nad svojou budúcnosťou. Ak nemáš predstavu o tom, čo by ťa bavilo, skús si otvoriť nejaký internetový portál s ponukami zamestnaní. Keď si budeš čítať zoznam pracovných ponúk, určite ťa niečo zaujme.

Bude ti treba vysokú školu?

Ak by si chcel byť doktor, inžinier či právnik, bez vysokej školy sa jednoducho nezaobídeš. Naopak, ak je tvojím snom cestovať po svete ako vodič kamiónu, vysoká škola môže byť pre teba stratou času. Na druhú stranu, skús rozmýšľať do budúcnosti. Budeš chcieť byť vodičom kamiónu aj po tom, čo si vybuduješ rodinu? Ak sa jedného dňa rozhodneš zmeniť prácu, titul z vysokej školy ti dokáže pomôcť.

Baví ťa učiť sa?

Platí jednoduché pravidlo – ak ťa baví učiť sa nové veci a nemáš problém zapamätávať si informácie, vysoká škola dokáže byť pre teba dobrým riešením. Získaš niekoľko rokov k dobru, počas ktorých si môžeš užívať študentský život s kamarátmi. Nikde nie je napísané, že keď vyštuduješ ekonómiu, musíš byť ekonóm. Pokojne môžeš ísť pracovať ako vodič snežného odhŕňača. Avšak, budeš mať titul, ktorý ti vie uľahčiť získanie zamestnania v budúcnosti.

Úspešný život bez vysokej školy

Naopak, ak sa v škole len trápiš, robí ti stres a ledva prechádzaš jednotlivými predmetmi, výška môže byť pre teba zbytočným utrpením. V takom prípade neurobíš chybu, ak sa rovno po strednej zamestnáš. Nemusíš mať pocit, že ľudia bez vysokej školy sú neúspešní. Práve naopak. Napríklad, ani zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg nedokončil vysokú školu a pozri sa, kam to dotiahol – dnes je z neho jeden z najbohatších ľudí sveta. Pokiaľ sa budeš snažiť, aj so strednou školou vieš dosiahnuť veľké veci.

Praktický tip: Ak ťa zaujíma, aký majú na vysokú školu názor úspešní podnikatelia, prečítaj si tento článok plný pútavých myšlienok.

Aký odbor ísť študovať?

Ak si chceš predĺžiť študentský život a máš záujem ísť na vysokú školu, vyskúšaj si spraviť tento jednoduchý dotazník. Vďaka nemu rýchlo zistíš, aký odbor bude pre teba vhodný.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.