Máš občas myšlienky na smrť? Toto by si o nich mal vedieť

Smrť je niečo, čo fascinuje ľudí už od dávnych dôb. Čo sa stane po tom, ako zomrieme? Pokiaľ takéto myšlienky občas prechádzajú aj tvojou hlavou, je to úplne normálne. Avšak, nemal by si sa nimi nechať pohltiť.

Samostatnou kapitolou sú myšlienky na samovraždu, ktoré trápia mnohých ľudí po celom svete. Rozhodne teda nie sú ničím výnimočným. Dokonca, aj mnohí známi svetoví herci alebo speváci sa priznali k tomu, že v živote mali obdobie, počas ktorého mysleli na smrť. Avšak, teraz sú tu a žijú šťastný život. A presne takto by si mal pochmúrne myšlienky vnímať aj ty.

Chvíľkovo ťa trápia a rozmýšľaš nad nimi. To je úplne prirodzené. No pokiaľ im nebudeš venovať veľkú pozornosť a začneš sa zaoberať inými vecami, postupne zmiznú z tvojej mysle. Nahradia ich pocity šťastia, priateľstva či lásky, ktoré sú všade okolo nás. Stačí, keď budeš otvorený novým zážitkom a spoznávaniu iných ľudí.

Strach zo smrti

Aj to, že sa bojíš smrti, je úplne prirodzené. Dokonca, možno keď kráčaš po ulici, niekedy myslíš na to, že do teba narazí okoloidúce auto, odhodí ťa a umrieš. Takéto myšlienky môžu byť nepríjemné, no vždy si spomeň na to, že je to len myšlienka. Niečo nehmatateľné, čo sa objaví v tvojom mozgu a tak rýchlo, ako to príde, to vie aj odísť preč.

Nedávaj negatívnym myšlienkam veľkú silu

Mnohí ľudia trpia depresívnymi pocitmi zo smrti preto, že svojim negatívnym myšlienkam dávajú veľkú silu. Pýtaš sa, ako vieš dať myšlienke silu? Jednoducho tak, že si ju neustále pripomínaš. V takom prípade sa začne zarývať do tvojej mysle a môže byť náročnejšie zbaviť sa jej.

Teda, aj keď sú myšlienky na smrť bežné, zbytočne sa nimi nezapodievaj. Čím menej pozornosti im budeš venovať, tým menej ťa budú trápiť. Pokiaľ máš pocit, že sa depresívnych pocitov nevieš zbaviť a prenasledujú ťa doslova na každom kroku, skús navštíviť psychológa, ktorý ti rád pomôže. Porozprávaš mu o svojich myšlienkach a on ti poradí, ako získať pozitívnejší pohľad na svet a zbaviť sa psychických stavov, ktoré ťa trápia.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.