Patríš medzi introvertov alebo extrovertov? Takto to jednoducho zistíš!

Či už si viac introvert alebo extrovert, ver, že na tom nezáleží. Rozhodne totiž nejde o žiadne kategorizovanie, ako to v dnešnej dobe veľa ľudí poníma. Ide len o akési spektrum tvojich vlastností, ktoré z teba robia introverta alebo extroverta. Čím sa tieto dva typy osobností vyznačujú a ako zistíš medzi ktoré patríš ty?

Medzi najznámejšie pojmy psychológie patrí práve introverzia a extroverzia. Veľa ľudí si myslí, že tieto dve osobnosti dokáže rozoznať, no aké sú reálne odlišnosti medzi extrovertom a introvertom? Je pravda, že introvert nepotrebuje tráviť čas s ľuďmi alebo ide len o výmysel dnešnej doby?

Nuž, pravda to nie je. Aj napriek tomu, že introvert sa vyznačuje mierne uzavretejšou povahou, rozhodne to neznamená, že nepotrebuje okolo seba skupinu ľudí, ktorej dôveruje. Každý predsa potrebuje mať blízkych ľudí, ktorým môže kedykoľvek povedať všetko a výnimkou nie sú ani introverti.

Charakteristika introverta

Keďže sme už vyššie začali introvertom, budeme ním aj pokračovať. O tomto type osobnosti je verejne známe, že je sústredený v prvom rade na seba a až potom na ostatných. To znamená, že uprednostní viac svoje vnemy, myšlienky, nápady a emocionálne hodnoty. Má vlastný vnútorný svet, v ktorom sa cíti maximálne bezpečne a rád trávi čas osamote.

To však neznamená, že je stále sám. Aj introvert je len človek, ktorý má city a emócie. Preto potrebuje sociálny kontakt. V spoločnosti je však tento typ osobnosti skôr tým človekom, ktorý radšej počúva, ako keby mal rozprávať. Ak sa aj ty považuješ za introverta, rozhodne sa nemáš za čo hanbiť. Človek, ktorý v dnešnej dobe dokáže toho druhého naplno vypočuť je totiž veľkým darom.

Ako zistíš, že patríš medzi introvertov aj ty? V súčasnosti existuje množstvo testov, kde je bližšie popísané rozdelenie typológie ľudí. Skvelá metóda na určenie je MBTI, o ktorej si môžeš viac prečítať na tomto odkaze a následne si skúsiť aj otestovať, či sa teória zhoduje s tvojim svetom.

Čím sa vyznačuje extrovert?

Keď sa povie pojem extrovert, určite si predstavíš toho ukecaného kamoša, ktorý občas nevie byť ani ticho. Nuž, popísať by sa to dalo aj takto, no nie všetko je pravda. Aj napriek tomu, že sú extroverti veľmi otvorení, súťaživí a komunikatívni, tiež potrebujú priestor na to, aby trávili čas sami so sebou.

Na rozdiel od introvertov, extroverti uprednostnia pred sebou ten vonkajší svet. Energiu čerpajú najmä z interakcie s inými ľuďmi. V spoločnosti sa tento typ osobnosti prejavuje tým, že rád rozpráva. Preferuje byť stredobodom pozornosti, čo je poznať hneď na prvý pohľad.

Vyskúšať si môžeš aj rôzne určovanie typológie osobnosti, napríklad podľa Eysenckovej alebo Jungovej teórie. Sprav si rôzne testy, na základe ktorých zistíš, či patríš medzi introvertov, extrovertov alebo máš z každého niečo.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.