4 tipy, ako šetriť peniaze

Určite aj ty zo všetkých strán počúvaš o tom, ako dôležité je šetrenie peňazí. Načo je to ale dobré? Prečo by si si mal vytvárať zásoby peňazí ako nejaký škrečok, ktorý si zbiera oriešky, keď ich môžeš hneď minúť? V čom vlastne také šetrenie peňazí spočíva?

V živote je dobré mať akúsi záchrannú sieť, ktorá ti poslúži, pokiaľ niečo nejde podľa plánu. Predstav si, že sa ti jedného dňa rozbije telefón a prestane fungovať. Ak si vždy všetky svoje peniaze rozflákal a nemáš nič našetrené, za čo si kúpiš nový? Musíš sa spoľahnúť na to, že ti pomôžu tvoji blízki. No nie vždy budeš mať vo svojom okolí ľudí, ktorí ti budú všetko platiť. Preto je dobré, keď sa dokážeš postarať sám o seba.

Šetrenie peňazí je dobrý zvyk, ktorý keď si raz vybuduješ, vždy sa budeš mať dobre. Vďaka finančnej rezerve sa nemusíš obávať nejakých neočakávaných situácií. A keď si raz budeš chcieť kúpiť niečo väčšie a drahšie, vďaka úsporám si to môžeš dopriať. Základná otázka však znie – ako vlastne šetriť peniaze? Vyskúšaj tieto 4 jednoduché tipy!

1. Odkladaj si rovnakú sumu každý mesiac

Sprav si plán, koľko eur si dáš každý mesiac na sporiaci účet v banke alebo do prasiatka. A vždy ho dodrž. Daj si výzvu, že pokiaľ mesačne neusporíš naplánované množstvo peňazí, nekúpiš si nič iné. Zozačiatku to môže byť náročné, no keď si zvykneš, budeš to robiť automaticky.

2. Využívaj akcie

Letáky s akciovými ponukami, ktoré ti chodia do schránky, nevyhadzuj hneď do koša. Skús si ich prelistovať a možno zistíš, že vďaka rôznym zľavám dokážeš výrazne ušetriť. Na prvý pohľad to nie je žiadna veľká úspora – obvykle len pár centov. Avšak, keď zlacnené veci kupuješ pravidelne, mesačne môžeš usporiť aj niekoľko desiatok eur.

3. Nekupuj zbytočnosti

Tričko s logom známej značky je síce pekné, no stojí pokojne aj 50 eur. Pritom, rovnaké tričko, akurát neznačkové, stojí 20 eur. Naozaj ti stojí za to? Pri nákupoch sa nenechaj zlákať emóciami. Skús tento jednoduchý trik – keď ťa najbližšie zaujme nejaká vec a budeš mať chuť kúpiť si ju, choď najprv domov a poriadne sa vyspi. Ak aj na druhý deň budeš po nej túžiť, kúp si ju. No možno si uvedomíš, že sa ti neoplatí vyhodiť za ňu peniaze.

4. Sleduj svoje výdavky

Snaž sa všade platiť kartou, aby sa ti výdavky zaznamenávali v bankovej aplikácii. Na konci mesiaca si zanalyzuj, kde všade si utratil peniaze. Zamysli sa, či to boli naozaj potrebné veci, alebo si často kupoval zbytočnosti. Zistíš tak, na čo najviac míňaš a v budúcnosti môžeš niektoré položky obmedziť, aby si viac ušetril.

Pokiaľ ťa zaujímajú ďalšie tipy, ako efektívne šetriť peniaze, odporúčame ti tento článok od Forbes.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.