Rozchod rodičov: Ako sa s ním vysporiadať?

Rozchody rodičov sú v modernej dobe čoraz častejšie. Pokiaľ sa aj tvoji rodičia rozišli, prípadne plánujú rozvod, možno zažívaš viacero nepríjemných pocitov – strach, úzkosť, nedostatok lásky, či dokonca pocit viny. To je úplne normálne. Ako sa z takejto situácie vrátiť späť do „starých koľají“ a užívať si život ako predtým?
Mnohé deti pociťujú pri rozchode rodičov pocit viny. Nie si ty tým dôvodom, pre ktorý sa tvoji rodičia hádajú? Neurobil si niečo zlé? Možno aj takéto otázky sa premietajú v tvojej hlave. Väčšinou však nie sú vôbec opodstatnené. Ľudia sa rozchádzajú preto, lebo nie sú so sebou navzájom spokojní. Nemusíš mať preto obavy, že všetko si spôsobil ty. Keď sa rodičia stále hádajú, možno ti chýba láska. Cítiš sa skľúčene, smutne, beznádejne. Čo sa stane, keď jeden z tvojich rodičov odíde žiť preč? Bude ťa mať stále rád? Nemôže sa mu niečo stať? Aj takéto myšlienky sú úplne normálne.

Čo sa stane po rozchode rodičov?

Keď sa tvoji rodičia rozídu, jeden z nich pravdepodobne odíde žiť niekam preč. Je už len na nich, ako si rozvrhnú starostlivosť o teba. Ty si nemusíš robiť starosti s tým, čo bude. Všetko si musia navzájom ujasniť oni. Rozhodne sa ale nemusíš báť, že ťa prestanú mať radi. Aj keď láska medzi nimi vyprchala, teba majú radi stále rovnako. Akurát, tiež majú ťažké obdobie. Preto ti možno nedokážu dať toľko lásky ako obvykle.

Bude tvoj život rovnaký ako predtým?

Nemusíš sa báť toho, že život po rozchode bude úplne iný ako predtým. Stále budeš môcť ísť s ocinom na vašu obľúbenú pizzu, prípadne s maminou na nákupy. Rozdiel bude len v tom, že niektoré dni budeš s jedným rodičom a iné s druhým. Na prvý pohľad to vyzerá komplikovane, no keď si na to zvykneš, zistíš, že vlastne život pokračuje rovnako ako pred rozchodom.

Po rozchode, keď sa celá situácia upokojí, ti začnú rodičia dávať opäť lásku, na akú si bol zvyknutý. Je ale úplne prirodzené, že rozchod nevieš nejakú dobu pustiť z hlavy, si smutný a v mysli sa ti premietajú rôzne scenáre. Pokiaľ máš pocit, že sa nevieš zbaviť zlých myšlienok, najlepšie bude, keď sa niekomu poriadne vyrozprávaš. Obrátiť sa môžeš aj na Linku Detskej Dôvery, na ktorú pravidelne volajú deti, ktorých rodičia sa rozchádzajú. Kvalifikovaní zamestnanci Linky Dôvery si vypočujú tvoj príbeh a poradia ti, čo robiť, aby si sa cítil lepšie.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.