Ako povedať nie? Nastav si vlastné hranice!

Zdravé hranice sú v dnešnej dobe mimoriadne potrebné. Dôvodov je totiž hneď niekoľko. V prvom rade to charakterizuje tvoju osobnosť a, okrem iného, každý by mal vedieť povedať svoj vlastný názor.

Stalo sa ti už niekedy to, že si išiel niekam, kde si ísť nechcel, poprípade si robil prácu aj za tvojich kamarátov? Pravdepodobne si sa bál vysloviť svoj vlastný názor a povedať nie. Ale otázka znie, čoho si sa obával? Že prídeš o svojich kamarátov? Že sa zahanbíš? Nuž, ak by to neboli tí praví kamoši, pravdepodobne by sa urazili. Uľahčili by ti však robotu, pretože vzťahy s takýmito ľuďmi skutočne nikam nevedú.

O čom sú zdravé hranice?

Nastaviť si svoje hranice nie je nič zložité, nič, čo by si sám nezvládol. Ide o dôležitú bariéru v živote, kedy by si nemal nikomu inému dovoliť ju zbúrať alebo organizovať. To znamená, že do života si máš púšťať len tých správnych ľudí. Samozrejme, to sa v niektorých prípadoch nedá vycítiť na prvý pohľad. Po čase sa to zistiť však dá a práve vtedy je dobré povedať nie.

Prečo potrebuješ zdravé hranice aj ty? Veríme, že by si nikdy nechcel, aby niekto druhý začal využívať tvoju povahu a riešiť tvoj život. Každý by si mal svoj život organizovať sám, tak, ako sa mu páči.

Život sa ti rozhodne zlepší

Ak upravíš stanovenie si svojich vlastných hraníc, tvoj život bude smerovať tým správnym smerom. Ľudia, ktorí majú zdravé hranice totiž charakterizuje to, že sú sebavedomí a vedia si vždy povedať svoj názor. Okrem iného, poznajú vlastné hodnoty, vážia si a rešpektujú aj názory druhých ľudí a neboja sa otvoriť druhému človeku tak, ako sami uznajú za vhodné.

Ako si nastaviť svoje hranice? Pravdepodobne ťa zaujíma, ako na to. V prvom rade je dôležité uvedomiť si momenty, kedy si plný neistoty a obáv. Skús sa nad tým zamyslieť a povedať si, čo ťa ťaží. Buď trpezlivý a neustále si pripomínaj, že tvoje hranice ti majú dávať pocit slobody a istoty. Nastavenie zdravých hraníc niekedy znamená povedať nie, prestať sa stretávať s niektorými ľuďmi alebo zmeniť svoje zamestnanie. Všetko však záleží od okolností.

Ako povedať nie?

Keď si nastavíš svoje hranice správne, naučíš sa postupne hovoriť nie. Uvedomíš si, že ide hlavne o teba a nie o druhých ľudí a ich názory. Zamysli sa nad tým, v akých situáciách nevieš povedať nie a postupne to skús trénovať. Môžeš si prečítať aj o asertívnych technikách, ktoré nájdeš na tomto odkaze. Rozhodne ti pomôžu k tvojej ceste za sebavedomejším ja.

Nikdy nie je neskoro na nastavenie si vlastných hraníc, tak hlavu hore. Hlavne sa nemusíš ničoho báť, pretože vyjadrenie vlastného názoru je skutočne dôležité. Nie je sebecké, že občas potrebuješ čas aj sám pre seba a uvedomenie si vlastných hraníc. Ak si to doteraz nerobil je čas napraviť to. Nezabúdaj, že nikdy nie je neskoro a hlavné je to, že si si to dokázal priznať a uvedomiť.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.