Sociálne siete a dezinformácie: Nie všetko, čo vidíš, je aj pravda

V posledných rokoch trávi množstvo ľudí na internete veľmi veľa času. Samozrejme, sociálne siete sú výhodné z toho hľadiska, že môžeš jednoducho komunikovať so svojimi kamošmi, no majú aj niekoľko nevýhod. Medzi tie patria napríklad nebezpečné dezinformácie.

Internet je plný noviniek a správ zo sveta. Sú však všetky pravdivé? Nuž, ťažko povedať. Základne pravidlo však znie, že nie všetko, čo vidíš na sociálnych sieťach, musí byť pravda. Stalo sa ti už niekedy, že si si prečítal informáciu na internete a na ďalšej stránke už bola táto správa vyvrátená?

Tomu sa hovorí hoax. Toto slovo pochádza z angličtiny a v preklade ide o akýsi podvod. Aby si aj ty nenaletel len tak ľahko dezinformáciám, vyskúšaj naše tipy, ako rozpoznať hoax jednoduchým spôsobom.

Mimoriadne vážne správy

V prvom rade je dôležité, aby si spozornel vždy vtedy, keď sa jedna o skutočne vážnu informáciu. Či už je to utajovaný liek na rakovinu, pandémia, ktorá v skutočnosti neexistuje alebo vypuknutá vojna, ktorá reálne nezačala.

V takýchto situáciách je veľká pravdepodobnosť, že ide o podvod. Chcú nastrašiť ľudí a získať si čo najväčšiu sledovanosť a zdieľania. Ak nechceš podľahnúť dezinformácii, je dobré, aby si si konkrétnu udalosť overil na iných stránkach. Ak by to bolo skutočne tak vážne a pravdivé, bol by toho plný internet.

Pozor na samodiagnostiku

Čo sa týka zdravia, v tomto prípade sú dezinformácie najviac škodlivé. Lekári by ti o tom vedeli povedať svoje. Neraz im do ambulancie prišiel pacient, ktorý si na internete kúpil zubnú náhradu za pár eur, poprípade si sám navolil diagnostiku, tak, ako mu to poradili na internete.

Nikdy však never ani videám so symptómami rôznych porúch, podľa ktorých by si sa mal vraj dobre vedieť zdiagnostikovať. Ide len čisto o symptómy a nie samotnú diagnostiku. Okrem iného, keby to bolo také jednoduché, dnes neexistujú ani lekári, ktorí by na medicíne museli kvôli liečeniu študovať najmenej šesť rokov.

Ako rozpoznať že ide o hoax? V prípade, že máš problém rozpoznať na internete, čo je pravda a čo zas nie, skús sa poradiť so svojimi kamošmi, poprípade inými blízkymi. Môžeš si vyskúšať spraviť aj kvíz, ktorý je práve o správnom rozpoznávaní dezinformácií.

Povedz o tom učiteľom

V dnešnej dobe sa o dezinformáciách a hoaxoch hovorí na školách skutočne málo. My osobne si však myslíme, že preventívne aktivity a informatívnosť je najmä pre školopovinné deti veľmi dôležitá. Preto ak môžeš, skús vymyslieť nejaké aktivity spolu s kamošmi a povedz o tom aj učiteľom, ktorí vás rozhodne podporia.
Mali by sa totiž šíriť najmä správy, ktoré ľuďom pomôžu, ako tie, ktoré ich dokážu zničiť. Či už psychicky alebo fyzicky. Preto ak nájdeš na internete nejaký hoax, skús danú informáciu nahlásiť, poprípade kamošom povedať o tom, že to pravda rozhodne nie je.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.