Ako si nájsť dobrú brigádu? Tieto tipy ti pomôžu

Chcel by si si zarobiť svoje prvé vlastné peniaze? Pokiaľ máš minimálne 15 rokov a ukončenú povinnú školskú dochádzku, môžeš si začať hľadať brigádu. Ako ale nájsť tú správnu, ktorá ťa bude baviť? To ti poradíme v nasledujúcich riadkoch…

V prvom rade mysli na základné pravidlo – aby ťa mohla nejaká firma legálne prijať ako brigádnika, musíš mať ukončenú povinnú školskú dochádzku. Tá oficiálne končí až 31. augusta. Takže, ak si napríklad dosiahol vek 15 rokov už na jar, v lete si ešte brigádu hľadať nemôžeš. Musíš počkať do 1. septembra.

Kým nedosiahneš vek 18 rokov, budeš môcť vykonávať len brigády, kde nebudeš narábať s peniazmi. Teda, ešte nemôžeš ísť pracovať napríklad ako predavač v supermarkete.

Aká brigáda ťa bude baviť?

Porozmýšľaj nad tým, aká práca by ťa bavila. Pokiaľ máš rád oblečenie, môžeš ísť pracovať napríklad do nejakej predajne s oblečením. Ak máš rád šport, dobrým miestom na brigádu môže byť športový obchod. Prípadne, ak máš rád teplo a vodu, počas leta si vieš nájsť brigádu na kúpalisku. Možností je naozaj veľa, ale najprv je dôležité vedieť, aká činnosť by ťa napĺňala. Na brigádu by si sa mal tešiť, nie každé ráno nadávať, že musíš ísť pracovať.

Pohľadaj na internete

Ak náhodou nemáš predstavu, čo také by ťa bavilo, skús si otvoriť niektorý z portálov, kde sa ponúkajú brigády. Keď si do vyhľadávania Google zadáš napríklad kľúčové slová „brigáda Bratislava“, stačí si pozrieť prvé stránky, ktoré sa ukážu. Na nich uvidíš veľké množstvo ponúk, spomedzi ktorých si rozhodne vyberieš.

Ako je to s výplatou? Firmy vždy uvádzajú plat v „hrubom“ (brutto) a v „čistom“ (netto). V skutočnosti dostaneš do ruky alebo na bankový účet netto plat. Ten vznikne tak, že z brutto platu sa odčítajú odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne, ktoré za teba zamestnávateľ musí odvádzať.

Skús napísať e-mail

Pokiaľ na internetových stránkach s ponukami brigád nenájdeš niečo, čo by ťa zaujalo, stále nie je nič stratené. Napríklad, ak sa ti páči neďaleký obchod s bicyklami a rád by si v ňom robil, môžeš skúsiť napísať e-mail zodpovednej osobe. Otvor si webovú stránku daného obchodu, nájdi si kontaktné údaje a pošli na ne e-mail, že by si mal záujem o brigádu. Potom už len počkaj, čo ti odpíšu.

Ak chceš, môžeš sa ísť opýtať aj osobne. Mnohí majitelia obchodov si to vážia viac ako napísanie e-mailu a máš tak väčšiu šancu, že ti ponúknu brigádu.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.