Ako vysvetliť, že prežívam úzkosť? 

Máš strach z vystupovania pred celou triedou, trápia ťa neustále obavy z vecí, ktoré sa môžu stať, bojíš sa zlyhania a nevieš, ako to povedať blízkym, aby ťa pochopili?

Je normálne pociťovať nervozitu pred prvým dňom v novej škole, sťahovaním sa do iného mesta, pred vystupovaním na verejnosti alebo náročnou písomkou. Hoci tieto úzkosti nie sú príjemné, naštartujú ťa k lepšiemu výkonu a zvládnutiu celej situácie. Zvyčajne rýchlo pominú.

Ako sa prejavuje úzkosť

Problémom sa úzkosť stáva vtedy, keď negatívne zasahuje do tvojho každodenného života a znižuje jeho kvalitu. Neustále sa niečoho báť je veľmi vyčerpávajúce. Úzkostné poruchy sú o neutíchajúcom intenzívnom a vyčerpávajúcom strachu. Bývajú sprevádzané problémami so sústredením, ťažkosťami so zaspávaním, nepokojom, zrýchleným dýchaním, tráviacimi ťažkosťami a zvýšenou tepovou frekvenciou.

Ak úzkosť prežívaš sám, je to náročné nielen pre teba, ale aj pre tvoje okolie. Možno sa rodičom či súrodencom vyhýbaš, na bežné otázky reaguješ podráždene, neplníš si svoje povinnosti, zhoršil si si prospech v škole a podobne.

Ako sa zdôveriť blízkemu?

V prvom rade si uvedom, že úzkostné poruchy sú najčastejšie sa vyskytujúcimi duševnými ťažkosťami medzi mladými ľuďmi a aj dospelými. Nemáš sa za čo hanbiť, ale je dôležité porozprávať sa o tom so svojimi blízkymi. Ako na to?

Vyber si človeka, ktorému dôveruješ. Môže to byť mama, otec, starý otec, ale aj triedna učiteľka alebo dobrý kamarát. Ktokoľvek, komu veríš.

Okrem toho je dôležité zvoliť si na rozhovor vhodné prostredie a čas. Ak sa doma necítiš dobre, naplánuj spoločnú prechádzku do prírody, napríklad v sobotu popoludní, alebo po škole zájdi do tichej kaviarne.

Skús si vopred premyslieť, čím začneš a s čím všetkým sa chceš zdôveriť. Buď úprimný. Nezveličuj a ani nebagatelizuj. Popros o pomoc a podporu. Určite ti ju radi poskytnú.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.