Domáce násilie: ako pomôcť sebe i ostatným 

Domáce násilie je celospoločenský problém. Podľa štatistík je domácemu násiliu na Slovensku vystavená každá piata žena.

V rámci Európskej únie bola každá tretia žena nad 15 rokov aspoň raz v živote vystavená fyzickému alebo sexuálnemu násiliu. Hoci sa domáce násilie odohráva za zatvorenými dverami a svedkami sú často deti, mnohí násilníci zostávajú nepotrestaní. Čo je ešte horšie, týrané sú mnohokrát aj deti. Výnimkou nie sú, bohužiaľ, ani seniori či iní rodinní príslušníci. O to dôležitejšie je všímať si ľudí okolo seba a nenechávať domáce násilie bez povšimnutia.

Znaky domáceho násilia

Domáce násilie sa dá definovať ako vzorec správania, ktorého cieľom je získať alebo udržať moc a kontrolu nad niektorým členom domácnosti.

Aké sú druhy domáceho násilia? Môže byť fyzického, psychického, ekonomického alebo sexuálneho charakteru.

Pýtaš sa, ako rozpoznať domáce násilie? Existuje niekoľko signálov, ktoré ti pomôžu zorientovať sa. Okrem fyzického násilia treba zbystriť pozornosť aj vtedy, keď sa vo vzťahu nemôžeš rozhodovať sám, teda partner ťa dusí. Alebo sa ti vyhráža, nedovolí ti tráviť čas s priateľmi, kontroluje ťa, obviňuje ťa z toho, ako sa cíti on, núti ťa do sexu, keď ty nechceš a podobne.

Ak sa bojíš svojho partnera a ospravedlňuješ sa za neho ostatným, nenechávaj to bez povšimnutia. Alebo sa snažíš zmeniť seba s vierou, že sa zmení on. Alebo vždy je všetko podľa neho. Alebo sa s ním bojíš rozísť zo strachu, čo ti urobí. Potom vyhľadaj pomoc a preber to s niekým, komu dôveruješ.

Čo robiť, keď sa niekto blízky nachádza v násilnom vzťahu?

V prípade, že sa ti niekto zdôverí s tým, že sa ho domáce násilie bytostne dotýka, vypočuj ho. Daj mu úprimne vedieť, že s ním súcitíš. Podporuj ho v tom, aby vyhľadal pomoc profesionála.

Ak máš podozrenie o páchaní domáceho násilia v tvojom okolí, postupuj rovnako – poraď sa s odborníkom, ktorého nájdeš napríklad v anonymných telefonických linkách dôvery, zver sa učiteľovi či psychológovi.

 

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.