Nemám dobrého kamaráta. Ako ho nájsť? 

Cítiš sa osamelo, lebo ti chýba dobrý kamarát? Niekedy stačí urobiť zopár krokov a do tvojho života zavíta nie jeden, ale hneď niekoľkí kamoši.

Ak máš momentálne obdobie, že si bez dobrého kamoša, nezúfaj. Aj dospelý človek sa neraz ocitne v situácii, keď mu chýba spriaznená duša. Povie si, že je lepšie byť chvíľu sám, ako v spoločnosti ľudí, ktorí za to nestoja. Ďalšia vec je, že nič nie je trvalé a sám môžeš urobiť veľa preto, aby si si dobrého kamoška našiel.

Tipy, ako si nájsť kamaráta

1. Ujasni si, aký má byť tvoj dobrý kamarát

Dobrý kamarát je niekto, kto ťa má rád s tvojimi silnými i slabšími stránkami. Stojí pri tebe, keď ti je smutno, teší sa z tvojich úspechov a podporuje ťa. Ujasni si, ako si predstavuješ svojho dobrého kamoša. Je to dôležité, aby si vedel, koho vlastne hľadáš.

2. Hľadaj aj mimo školy

Niekedy je náročné nájsť dobrého kamoša v triede medzi vrstovníkmi. V reálnom živote nebudeš nikdy fungovať v kolektíve rovesníkov. Skús sa poobzerať po fajn ľuďoch na krúžkoch, ktoré ťa zaujímajú. Navyše s ľuďmi, ktorí majú podobné záujmy, nadviažeš komunikáciu veľmi rýchlo. Pomôcť ti môžu v tomto smere aj sociálne siete.

3. Naber odvahu osloviť ľudí

Nikto od teba nechce, aby si prišiel do veľkej skupiny spolužiakov či kamošov a oslovil ich. Avšak keď uvidíš niekoho osamote čítať knihu alebo sedieť pri obede v školskej jedálni, sadni si k nemu a skús sa mu prihovoriť. Niekedy stačí naozaj málo a vznikne minimálne zaujímavý rozhovor.

4. Buď sám sebou

To, že ti momentálne chýba dobrý kamarát, neznamená, že s tebou niečo nie je v poriadku a máš to meniť. Radšej byť chvíľu sám, ako obklopený kamošmi, ktorí skutočnými kamošmi vlastne ani nie sú. Neboj sa byť sám sebou, otvor svoje srdce a do tvojho života príde človek, ktorý za to stojí.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.