Aké benefity prináša dobrovoľníctvo? Toto ťa prekvapí!

Vo väčšine prípadov sa s príchodom leta rozhodujú mladí ľudia, kam pôjdu brigádovať. Uvažujú nad prácou čašníka, predavača, poprípade chcú robiť v miestnom kúpalisku. Aj napriek tomu, že tieto povolania sú na obdobie leta fajn, zamyslel si sa niekedy nad dobrovoľníctvom?

V dnešnej dobe sa o tom nevraví tak, ako by sa malo. Dobrovoľníctvo však vie mladým ľuďom priniesť veľa do života. Ako už z názvu vyplýva, ide o dobrovoľnú činnosť, a to znamená, že si nekladieš nárok na odmenu. Dobrovoľníctvom však vieš aj veľa získať, o čom si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Nadobudneš nové zručnosti

Čo sa týka dobrovoľníctva, je to skvelá cesta na posunutie sa v živote smerom vpred. Získaš nové skúsenosti a zručnosti, ktoré sa ti v budúcnosti môžu zísť. Nie je to klasická brigáda, kde robíš každý deň to isté.

V dobrovoľníctve máš možnosť spoznať nových ľudí každý deň, môžeš rozvíjať svoju kreativitu a zvýšiš si sebavedomie. Naučíš sa riešiť rôzne krízové situácie a prispôsobíš sa aj daným životným podmienkam. Dobrovoľníctvo je skvelý spôsob na rozvoj samého seba a svojich silných stránok.

Vedel si o tom, že môžeš poukázať až na 3 % z dane? Podmienkou je, aby si mal v danom roku odpracovaných aspoň 40 hodín. Ako dobrovoľník môžeš poukázať 3 % z dane ktorémukoľvek prijímateľovi.

Dobrý pocit je samozrejmosťou

Ak sa staneš dobrovoľníkom, budeš mať dobrý pocit, čo je rozhodne viac ako peniaze. Práca v dobrovoľníctve ti bude dávať zmysel. Pocit, že si pre niekoho užitočný je naozaj neoceniteľný. Nadobudneš tiež množstvo skúsenosti, ktoré ti zvýšia sebavedomie.

Ako sa stať dobrovoľníkom? Ak si myslíš, že byť súčasťou dobrovoľníctva je náročný proces, mýliš sa. V dnešnej dobe môžeš kontaktovať akúkoľvek neziskovú organizáciu, kde sa vždy nájde miesto aj pre teba. Už si premýšľal nad dobrovoľníctvom, ale nevieš, čo presne by si chcel robiť? V tom prípade si môžeš spraviť kvíz na tomto odkaze, ktorý súvisí s tým, aký typ dobrovoľníka by si mal byť.

Typy dobrovoľníctva

Dobrovoľnícka činnosť sa rozdeľuje do štyroch základných typov. Za najobľúbenejší sa považuje ten, kedy majú mladí ľudia možnosť cestovať do zahraničia a rozvojových krajín. Tam vykonávajú dobrovoľnícku činnosť v detských domovoch, nemocniciach, poprípade v oblasti rekonštrukčných prác.

V súčasnosti je obľúbené aj virtuálne dobrovoľníctvo. Prostredníctvom internetu ľudia robia rôzne databázy, internetové fóra, poprípade vylepšujú dizajn stránok. Pracujú mimo miesta diania, na diaľku.

Ďalším typom je dobrovoľníctvo v oblasti ekológie. To znamená, že sa môžeš podieľať na zlepšení životného prostredia, robiť rôzne zbierky či monitorovať ochranu ohrozených zvierat. Čo sa týka posledného typu, ten sa vykonáva v školách, ktoré sa nachádzajú v chudobnejších oblastiach.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.