Ako si zvýšiť sebavedomie? 

Ak máš nízke sebavedomie, neznamená to, že s tým musíš žiť do konca života. Sebavedomie si môžeš zvýšiť aj nasledujúcimi odporúčaniami.

Tipy na zvýšenie sebavedomia

1. Neporovnávaj sa

Nudu obvykle pociťujeme vtedy, keď nič nerobíme. Mnohí ľudia sa pri prvom náznaku nudy snažia hneď nájsť nejakú aktivitu, aby sa jej zbavili. Ale to vôbec nie je nutné. Žijeme vo svete, ktorý nás presycuje množstvom rôznych podnetov. Riešime školské a pracovné povinnosti, problémy bežného života, vykonávame športové aktivity či hobby a popri tom nás neustále vyrušujú nejaké notifikácie a lákadlá online sveta.

Veľakrát nemáme ani chvíľku času, aby sme len tak relaxovali, rozmýšľali nad životnými cieľmi a dopriali mozgu oddych. No práve nuda to dokáže zmeniť. Keď sa nudíš, máš príležitosť rozmýšľať nad zaujímavými vecami. Nuda podporuje kreativitu a pomáha celej psychike jednoducho „vypnúť“.

2. Buď k sebe láskavý

Nikto nie je dokonalý. Máš plné právo na to, aby sa ti niečo nepodarilo. Mať zlý deň je úplne v poriadku. Nikdy o sebe nehovor negatívne. Nebuď na seba zbytočne prísny a radšej trénuj láskavosť k sebe samému.

3. Začni športovať

Čo má cvičenie spoločné so sebavedomím? Viac, ako si myslíš. Pravidelné cvičenie pomáha budovať sebadôveru, dodáva motiváciu. Učí ťa stanoviť si ciele a ísť za nimi. To, čo ti dá šport, použiješ aj v bežnom živote.

4. Sústreď sa na to, čo sa dá zmeniť

Na svete existujú situácie a okolnosti, ktoré nezmeníš, a tým pádom ich nemôžeš mať žiadnym spôsobom pod kontrolou. Tie je potrebné prijať, zbytočne neplytvať svojou energiou a trápiť sa nad nimi. Naopak, sústreď sa na to, čo dokážeš a chceš zmeniť. Si nespokojný so svojou postavou? Zmeň to! Chceš si zlepšiť známky v škole? Zmeň to! Túžiš hrať na klavír? Choď do toho!

5. Venuj sa pravidelne tomu, čo ťa baví

Každý deň, alebo aspoň niekoľkokrát do týždňa, sa venuj tomu, čo ťa naozaj baví a zlepšuj sa v tom. Je jedno, či ide o čítanie, modelovanie alebo šitie látkových bábik. Koníčky ti prinášajú do života radosť a priestor zabudnúť na starosti bežného života.

6. Praktizuj vizualizáciu

Ideálny čas na vizualizáciu je večer pred spaním. Predstav si seba ako sebavedomého a šťastného človeka. Pri vizualizovaní je dôležité zamerať sa na detaily. Predstav si, čo máš oblečené, aký máš parfém, s kým momentálne si a čo robíš. Pravidelná vizualizácia nasmeruje tvoje kroky v reálnom živote k tomu, aby si svoj cieľ, teda primerané sebavedomie, dosiahol.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.