Sociálne siete: V čom sú prospešné a v čom môžu škodiť?

Na sociálnych sieťach v dnešnej dobe trávia ľudia väčšinu času zo svojho dňa. V istých prípadoch majú sociálne siete výhody, ale aj svoje nevýhody. O tom si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Dnes poznáme sociálne siete ako Facebook, Instagram, Snapchat či Twitter a mnoho ďalších. Používaš niektorú z týchto aplikácií aj ty? Pravdepodobne áno. Štatistiky totiž hovoria, že tieto sociálne siete majú viac ako niekoľko tisíc miliónov používateľov na celom svete, čo je skutočne obrovské číslo.

Aké sú výhody sociálnych sietí?

Ak aj ty patríš medzi ľudí, ktorí trávia na sociálnych sieťach denne hodiny, isto vieš, aké výhody môžu priniesť. Moderná doba má totiž moderné riešenia a výnimkou nie sú ani súčasné sociálne siete.

Prepojenie celého sveta

Máš kamoša v zahraničí? V tom prípade sú sociálne siete skvelým riešením. Máš sa totiž možnosť spojiť s ľuďmi, ktorí sú ďaleko, no o ktorých by si chcel vedieť každý deň. Využiť môžeš aj video hovory, ktoré sú v rámci sociálnych sietí bezplatné.

Toto sa však netýka výlučne len známych. Ak pracuješ v oblasti, ktorá si vyžaduje pracovné spojenie so zahraničím, sociálne siete sú skvelé riešenie. Máš tak možnosť komunikovať s ľuďmi bez toho, aby si musel strácať čas zbytočným cestovaním.

Práca na internete

Pravdepodobne si už neraz počul o práci influencera. Ten si privyrába prostredníctvom sociálnych sietí, kde získava neustále nové a nové spolupráce. Samozrejme, ak chceš zarábať na sociálnych sieťach, nemusíš byť len influencer.

Populárne sú napríklad bazáre oblečenia, kde za malé sumy predávaš kúsky z tvojej skrine, ktoré už jednoducho nepotrebuješ. Privyrobiť si môžeš aj výrobou náramkov alebo iných šperkov.

V čom sociálne siete škodia?

Asi ti je jasné, že okrem benefitov majú sociálne siete aj svoje negatívne stránky, ktorých je v súčasnosti čoraz viac. O niektorých možno už aj sám vieš a o iných ti povieme v nasledujúcich riadkoch.

Podvod alebo krádež

Na sociálnych sieťach vo väčšine prípadov zdieľaš svoje osobné informácie s ostatnými ľuďmi. Poznáš ich všetkých? Pravdepodobne ani zďaleka nie. Preto si vždy dávaj pozor na to, čo zdieľaš s ostatnými. Či už ide o tvoje fotky alebo iné informácie, buď opatrný.

Ako chrániť svoj účet na sociálnej sieti? Na väčšine sociálnych sietí máš možnosť zadania si súkromného účtu. To znamená, že pri žiadosti druhých ľudí o to, či ťa môžu sledovať, rozhoduješ len ty sám. Pre viac tipov si prečítaj článok na tomto odkaze.

Veľa času na internete

Tráviš aj ty veľa času na sociálnych sieťach? Mal by si to zmeniť. Mohol by si totiž radšej robiť iné aktivity, ktoré by boli prospešné pre tvoje psychické, ale aj fyzické zdravie. Preto neváhaj a nájdi si koníčky, ktoré budeš robiť namiesto trávenia času na internete.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.