Ako rozoznať alkoholizmus a ako mu čo najlepšie predísť?

Ak patríš medzi ľudí, ktorí si radi vypijú raz za čas pohár vína, rozhodne medzi alkoholikov nepatríš. V prípade, že by sa pre teba stal alkohol závislosťou, vtedy je potrebné tento problém riešiť. To, ako na to, sa dočítaš práve v tomto článku.

Nuda a jej pozitívny vplyv na zdravie

Nároky na človeka sú čoraz väčšie a pravdepodobne pociťuješ nátlak z každej strany aj ty. Nemusíš sa však obávať, určite v tom nie si sám. Veľa mladých ľudí však rieši svoje problémy práve alkoholom, čo je veľká chyba.

Ak si sa niekedy v živote opil, pravdepodobne vieš, ako sa taký človek cíti. Je mu všetko jedno, je šťastný a necíti žiadnu bolesť či problémy. No ako všetci vieme, alkohol z tela pomaly vyprchá a môže narobiť skôr problémy ako tie prospešné veci.

Alkoholizmus a jeho charakteristika

Pravdepodobne ťa zaujíma, ako alkoholizmus dokážeš rozoznať. Vo všeobecnosti ide o závislosť, kedy človek nemá chuť prestať s pitím alkoholu a pravdepodobne bez liečby ani nikdy neprestane. Alkoholizmus vo väčšine prípadov končí smrteľne, pretože jeho pôsobením sa ničia vnútorné orgány.

Alkoholika na prvý pohľad rozoznáš tak, že si rád vypije. To znamená, že ak si s niekým na večeri a dáte si pohár vína, je to v poriadku. No ak ten druhý človek nevie prestať piť alkohol, trasú sa mu ruky a neustále mení náladu, vieš, že má problém. Okrem iného, dlhodobí alkoholici sú bez alkoholu podráždení, popierajú realitu a rozhodne si nedajú dohovoriť.

Praktický tip: Ak máš vo svojej blízkosti niekoho o kom vieš, že trpí na alkoholizmus, skús mu pomôcť. Pravdepodobne ťa počúvať nebude, no vyskúšaj zavolať na Kliniku duševného zdravia, kde tebe alebo tvojmu kamarátovi rozhodne pomôžu vyriešiť tento problém.

Aké sú riziká alkoholizmu?

Pri dlhodobom pití alkoholu nastupujú aj nepríjemné zdravotné komplikácie. Pravdepodobne ti je jasné, že ide o veľmi silnú psychickú a fyzickú záťaž. Alkohol prehlbuje depresiu, úzkosti, negatívne vplýva na tráviaci systém a zvyšuje riziko vzniku onkologických ochorení. Okrem iného, môže spôsobiť aj neurologické a kardiovaskulárne ochorenia.

Aká je prevencia alkoholizmu? Ak ani ty nechceš skončiť ako alkoholik, mal by si začať riešiť svoje problémy iným spôsobom. Skús sa porozprávať s niekým blízkym, poprípade si nájdi záľubu, ktorá ťa bude baviť. Ak si s týmto problémom nevieš poradiť sám, vyhľadaj odbornú pomoc alebo podstúp liečenie, ktoré ťa určite dostane zo dna.

Preto ak trpíš tým, že jednoducho nevieš prestať piť alkohol, poprípade o niekom takom vieš, rozhodne zakroč, kým nie je neskoro. Alkoholici totiž majú rýchly spád, čo sa týka zdravotného stavu a vtedy im už dokáže pomôcť len málokto. Hlavu hore a do toho! Určite to zvládneš, o tom nepochybujeme.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.