Druhý dôchodkový pilier: Prečo je dôležitý a aké prináša výhody?

Aj napriek tomu, že si ešte mladý a možno si len teraz začal pracovať, je dobré, aby si premýšľal nad budúcnosťou. Medzi to spadá aj druhý dôchodkový pilier, ktorý je na sporenie mimoriadne dôležitý a mal by si sa o ňom informovať aj ty.

Ak si dosiaľ o druhom dôchodkovom pilieri nepočul, nič si z toho nerob. Si ešte stále mladý, no odporúčame ti, aby si sa vo svojom zamestnaní o tejto možnosti informoval. Ide totiž o dôležité sporenie, vďaka ktorému budeš mať vyšší dôchodok.

Možno sa teraz nad takýmito vecami nezamýšľaš, no čím skôr si založíš druhý dôchodkový pilier, tým viac peňazí si máš možnosť nasporiť. Ide o istú formu prípravy na starobu, ktorá sa týka sociálnych odvodov. Tie má zamestnávateľ za teba povinnosť odviesť.

Ako funguje druhý dôchodkový pilier?

Pravdepodobne ťa zaujíma, ako to celé vôbec funguje. Tak, ako sme si vyššie spomínali, druhý dôchodkový pilier sa týka sociálnych odvodov, medzi ktoré spadá aj starobné sporenie. Aby si si to vedel lepšie predstaviť, človek, ktorý zarába 1000 eur mesačne v hrubom, má odvody vo výške 240 eur. To, kam tieto peniaze pôjdu je len na tebe.

Ak by si nebol v druhom dôchodkovom pilieri, tieto odvody pôjdu výlučne len do sociálnej poisťovne. V prípade, že si založíš dôchodkový pilier, peniaze pôjdu síce aj cez sociálnu poisťovňu, ale aj do dôchodkovej správcovskej spoločnosti.

Aký je medzi tým rozdiel? Čo sa týka sociálnej poisťovne, v tomto prípade zaniká možnosť zdediť nasporené peniaze. Ak by si bol v druhom dôchodkovom pilieri, v situácii, že by došlo k úmrtiu, všetky nasporené peniaze zdedí osoba, ktorú uvedieš pri zakladaní.

Výhodou je zásluhovosť

Čo sa týka benefitov druhého dôchodkového piliera, tých je skutočne veľa. Ide napríklad o zásluhovosť. To znamená, že čo si počas odpracovaných rokov odvedieš, to ťa v starobe určite podrží. Ak by si tento pilier založený nemal, v dôchodku by si sa spoliehal jedine na to, čo je určené zákonom.

Benefitom je tiež neustála informovanosť o stave tvojich úspor. To znamená, že ti pravidelne chodia na email výpisy, ktoré si máš možnosť prezrieť. No a v neposlednom rade, dôvod, prečo si ľudia zakladajú druhý dôchodkový pilier je dedičnosť, o ktorej sme hovorili vyššie.

Ako si založiť druhý dôchodkový pilier? Ak chceš začať odvádzať peniaze do druhého dôchodkového piliera, stačí ti podpísať účastnícku zmluvu s ktoroukoľvek dôchodkovou správcovskou spoločnosťou. Viac si o tom môžeš prečítať na tomto odkaze, kde môžeš použiť aj online kalkulačku.

Veríme, že sme ti priniesli všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú druhého dôchodkového piliera. Aj keď to je pre teba možno náročné na pochopenie, skús sa informovať u tvojho zamestnávateľa, poprípade u konkrétnej dôchodkovej spoločnosti.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.