Hádky: Ako škodia vzťahom a sú na niečo aj dobré?

V súčasnosti platí, že hádky patria k životu. Zažíva ich každý z nás a možno aj práve ty. Čo hádky signalizujú a môžu mať aj svoje benefity? To všetko sa dozvieš v tomto článku.

Hádky vo väčšine prípadov signalizujú určitý problém, ktorý si s druhým človekom musíš vyriešiť prostredníctvom rozporu. Nie je to tak o tom, že chceš, ale skôr o tom, že inak to nejde. To však neznamená, že hádky majú len zlý význam. Môžu totiž signalizovať aj lásku k tomu druhému človeku.

Hádky a ich význam

Aký len môžu mať hádky zmysel? Pravdepodobne si teraz vravíš, že ide o zbytočnú vec, ktorá by ani nemusela existovať. No hádky sú našou súčasťou. Vyvolávajú sa najmä vtedy, keď ti na tom druhom záleží a chceš mu pomôcť. Keď sa mu nedá inak dohovoriť ako hádkou. Dokonca, je potvrdené, že hádky medzi ľuďmi dokážu vzťah výrazne posilniť. 

Samozrejme, pravidelné hádky dokážu vzťahy aj zničiť. Práve preto aj v tomto prípade platí, že všetko má svoje zdravé hranice. Musíš vedieť povedať nie, vyjadriť svoj názor, no zároveň je dobré, ak počúvaš aj toho druhého človeka. Všetko sa totiž dá vydiskutovať aj v pokoji. Ak však máš problém s ovládaním vlastného hnevu, môžeš vyskúšať niektorú z relaxačných metód, ktoré nájdeš na tomto odkaze.

Praktický tip: Ak sa často hádaš s tvojím kamarátom, poprípade partnerkou, mal by si si uvedomiť, že v takýchto vzťahoch by mali byť vždy dvaja víťazi alebo dvaja porazení. Nesnaž sa hádkou povyšovať nad druhým človekom, práve naopak. Skúste spoločne nájsť to najlepšie východisko pre obe strany.

Dôležité je prijať pravdu

Množstvo ľudí sa v dnešnej dobe háda úplne zbytočne, a to najmä z dôvodu, že nevedia prijať pravdu takú, aká v skutočnosti je. Ak si vo vzťahu s niekým, kto ťa neustále klame, nemá na teba čas alebo cítiš, že už ťa nemiluje, hádkami to len zbytočne naťahuješ. Práve rozpory vznikajú dôsledkom toho, že ti na niekom záleží a bojíš sa oňho. No ak to pretrváva už dlhú dobu, strácaš čas. 

Zameraj sa radšej na skutky ako na slová a prijmi pravdu. Len takýmto spôsobom si nebudeš vnútorne ubližovať. Okrem iného, s partnerom si to môžeš aj v kľude vydiskutovať a na rovinu sa porozprávať o tom, či chcete obaja bojovať na spoločnom šťastí. Dlhotrvajúce hádky nemajú význam a rozhodne vzťahy neposilňujú, práve naopak.

Vždy rob kompromisy

V hádke sú najdôležitejšie kompromisy, ktoré dvoch ľudí zbližujú. Práve to je hádka, ktorá sa považuje za najviac efektívnu. Je dôležité počúvať druhého človeka, rešpektovať jeho názor a preukázať empatiu. Takáto hádka dokáže formovať a zlepšovať vzťah, čo je veľká výhoda.

Ak aj ty patríš medzi tých, ktorí sa hádajú pravidelne, skús sa zamyslieť nad tým, či ti to vôbec za to stojí. Hádky v skutočnosti vôbec nie sú také zlé a zložité. Treba len vedieť, ako na to.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.