Prečo sa sťažuješ a ako s tým môžeš prestať? Toto sú naše tipy!

Sťažovanie sa v dnešnej dobe považuje za akúsi medzinárodnú súťaž. Krajiny sa doslova predbiehajú v tom, kto sa bude sťažovať viac. Patríš aj ty medzi tých, ktorí sa sťažujú pravidelne? V tom prípade si tu správne.

Vedel si o tom, že bežný človek sa počas konverzácie sťažuje minimálne raz za minútu? Ide o akési uľavenie. To isté, ako keď si dáš nezdravé jedlo, zapáliš cigaretu alebo si vypiješ. Ako dobre vieš, tieto všetky činnosti škodia tvojmu zdraviu. Výnimkou v tomto prípade nie je ani sťažovanie sa.

Aké sú dôvody sťažovania?

Pravdepodobne si sa už aj ty v živote stretol s tým, že si sa na niečo sťažoval. Možno sa to týkalo zlého počasia, písomiek v škole či vzťahov. Ľudia totiž majú tendenciu sa na všetko sťažovať a myslia si, že to takýmto spôsobom aj vyriešia. Ak si už aj ty zažil sťažovanie, pravdepodobne vieš, že to k ničomu neviedlo.

Negatívny vplyv na zdravie

V prípade, že je u teba sťažovanie na dennej báze, tvoj organizmus si na to postupne časom zvykne a bude to vplývať negatívne na tvoje celkové psychické, ale aj fyzické zdravie. Následne začneš uprednostňovať zlé myšlienky pred tými dobrými, čo môže spôsobiť aj poškodenie časti mozgu, a to konkrétne hipokampusu. Ten je pre nás dôležitý najmä čo sa týka priestorovej orientácie a riešenia akýchkoľvek problémov.

Poškodenie hipokampusu však nie je jediný problém. Pri sťažovaní sa ti totiž do tela vyplavuje stresový hormón, ktorý je rizikom vzniku zvýšeného krvného tlaku či cukru v krvi. Taktiež sa ti môže zhoršiť imunitný systém a vzniknúť mozgová príhoda. Samozrejme, nechceme ťa strašiť. Je to len dôležité povedať z toho hľadiska, že mnoho ľudí berie sťažovanie sa ako akúsi banalitu a nemyslia na dôsledky.

Ako sa prestať sťažovať?

Chceš sa prestať sťažovať, no stále nevieš, ako na to? V prvom rade by si mal byť vďačný za všetko to, čo máš. Uvedomiť si, že sťažovanie skutočne nikam nevedie, len ti ničí zdravie. Veď si len predstav situáciu, kedy si sa naposledy sťažoval. Bolo ti potom lepšie? Vyriešil si daný problém? Pravdepodobne je všetkým odpoveď nadovšetko jasná. Ak ťa niečo trápi, skús nájsť zdroj problému. Porozprávaj sa s ostatnými ľuďmi, skúste nájsť spoločné riešenie a dôležitý je tiež pozitívny záver.

Praktický tip: Ak rád čítaš a patrí to medzi tvoje záľuby, skús prečítať knihu s názvom Svet bez sťažností. Mnohým ľudom už neraz pomohla a veríme, že si z tejto knihy veľa zoberieš aj ty.

Ak sa sťažuješ často, negatívne to môže vplývať aj na ľudí okolo teba. Budú ťa považovať za toxického človeka, ktorý nevie vyriešiť problém iným spôsobom. Preto si namiesto sťažovania sa nájdi nejakú záľubu, poprípade mysli na niečo pozitívne, za čo by si mal byť vďačný. V živote totiž niektoré veci ovplyvniť sami nevieme a sťažovanie sa tomu rozhodne nedopomôže.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.