Ako sa stane to, že niekto má anorexiu?

A prečo vôbec majú ľudia poruchy príjmu potravy? Aby sme pochopili, prečo ľudia trpia poruchami príjmu potravy, musíme najprv pochopiť, čo to vlastne je.

Porucha príjmu potravy je niečo, čo sa môže vyvinúť postupne a niekedy aj náhle. Často začína skôr, ako si človek vôbec uvedomí, že jeho vzťah k jedlu sa zhoršil. Väčšinou ide o reakciu na stres. Poruchy príjmu potravy sa nestanú len tak, zväčša sa spúšťajú v období stresu, ako je rozvod rodičov alebo zmena školy. Začína to ako malá kríza, v ktorej sa človek cíti zraniteľný. Vtedy prechádza na diétu ako na spôsob, ako sa cítiť lepšie alebo obľúbenejšie. Okolo jedla začnú platiť prísne pravidlá, niektorí si kvôli extrémnemu strachu z priberania nedovolia jesť a preto chudnú. Iný sa prejedajú až do obezity a niektorí sa zbavia neželaných kalórií vyvrátením potravy. Názvy, o ktorých si už určite počul/a:

Anorexia Nervosa je zvyčajne u ľudí, ktorí majú viditeľnú podváhu s nadmerným obmedzovaním jedla a niekedy aj jeho vracaním.

Bulimia Nervosa je zvyčajne u ľudí, ktorých hmotnosť nie je abnormálne nízka a ktorí sa prejedajú a jedlo vyvrátia alebo nadmerne cvičia (aby mali pod kontrolou svoj príjem kalórií).

Taktiež sa môže stať, že z jednej formy (napr.hladovania) sa porucha zmení na inú formu (napr. prejedanie sa). Ochorenie je u anorektikov zvyčajne ľahšie rozpoznateľné ako u ľudí s bulímiou. Vyhýbajú sa jedlu, jedia len malú porciu a každé sústo mnohokrát prežúvajú. Často si prezerajú kuchárske knihy, varia z nich pre iných, ale nakoniec sami nezjedia nič. Sú sociálne veľmi utiahnutí, pretože spoločenský život je takmer vždy spojený s jedlom.

Najťažšie je to, že porucha sa zmocňuje celého človeka, ovláda jeho myšlienky, životný štýl a deformuje jeho osobnosť. Čo následne ovplyvňuje celý jeho život.

Ako sa rozprávať s týmto človekom? Ako mu pomôcť?

Nemecká psychoterapeutka Liane Hamme tvrdí, že neexistuje žiadny recept na správne správanie sa voči ľuďom s poruchami príjmu potravy. Avšak hovorí, že existuje také, ktoré odborníci vo všeobecnosti neodporúčajú:

  • nátlak 
  • kritizovať alebo opisovať výzor druhého človeka
  • stanoviť mu diagnózu 
  • hovoriť mu, že má začať “normálne jesť“

Čo v praxi znamená, že ak vidíme kamarátku/kamaráta trápiť sa, nemôžeme na neho tlačiť. Nie je vhodné komentovať ako „zle” vyzerá a že určite má anorexiu. Presvedčiť druhého musíme opatrne a priateľsky, ​​aby čo najskôr navštívil odborníka, ktorý potom môže určiť príčinu jeho chudnutia. V konečnom dôsledku však rozhodnutie o tom, či treba vyhľadať odbornú pomoc, musí urobiť on sám.

Rozpoznať poruchu príjmu potravy pre príbuzných nie je vždy ľahké. Objasnenie a diagnostika sú úlohou lekárov. V prípade podozrenia môžeš kontaktovať poradňu, kde ti môžu poradiť ako správne postupovať.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.