Byť introvertom je úžasné. V čom si výnimočný? 

Úspech býva často spojený so svetlom reflektorov a kopou priateľov, čo je doménou extrovertov. Avšak introverti majú iné prednosti, ktoré stoja za to. 

Žijeme v spoločnosti, kde sa za šťastných a úspešných ľudí považujú tí, ktorí sú spoločenskí. Byť citlivým, premýšľavým, tichým či opatrným nie je v móde. Takíto ľudia sú často označovaní za divných či chladných.

Avšak nie vždy je všetko tak, ako to na prvý pohľad vyzerá. Večne usmiati extroverti, obklopení množstvom kamošov, v skutočnosti nemusia byť vôbec šťastní. Možno ti v kútiku duše v dobrom závidia jedného či dvoch skvelých priateľov, tvoje vedomosti a vášeň k hre na klavír. 

Ak si prišiel na svet ako introvert, je nemožné, aby sa z teba stal extrovert, aj keď niektoré rysy svojej osobnosti môžeš korigovať. V prvom rade je tvojou úlohou prijať samého seba takého, aký si. Si jedinečná bytosť a máš na tejto zemi poslanie, ktoré za teba nedokáže nikto splniť lepšie. 

Prečo je úžasné byť introvertom?

Podľa odhadov žije na svete 25 až 40 percent introvertov. Aj vedci už dávnejšie zistili, že introverti stoja za skúmanie. Mnoho slávnych ľudí patrí medzi introvertov. Tým, že sa vedeli ponoriť do svojho vnútra, čerpať energiu zo samoty a vzdelávať sa do hĺbky, vymysleli úžasné vynálezy alebo zaujali svojou tvorbou. 

Extroverti vyvíjajú veľa energie na to, aby sa angažovali medzi ľuďmi. To môže prehlušiť ich vnútorný hlas. Introverti sú výnimoční tým, že milujú samotu. Nuž a samota podporuje kreativitu. 

Okrem tvorivosti je ich prednosťou vzťah k učeniu sa. Podľa jednej štúdie, ktorá si zobrala na mušku vedomosti 141 vysokoškolákov z dvadsiatich predmetov, introverti vedeli z každého jedného predmetu viac ako extroverti. 

Tým, že introverti počúvajú svoj vnútorný hlas, väčšinou dbajú viac i o svoje zdravie. Nemajú tendenciu k impulzívnemu správaniu, čiže sa napríklad neprejedajú a spôsobujú menej nehôd. Pospia si, keď sa im chce spať. Jednoducho vnímajú signály svojho tela. 

Aj ako introvert môžeš viesť tím ľudí a byť skvelým šéfom najmä v kreatívnych profesiách. Máš dar ľudí skutočne pochopiť a povzbudiť.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.