Ohováranie škodí. Prečo? 

Ohováranie je slovenský fenomén. Namiesto toho, aby sme úspešnejších vnímali ako motiváciu, ohovárame ich.

Určite to poznáš. Stretne sa partia kamošiek a v rámci rozhovoru začnú ohovárať tú, ktorá tam momentálne nie je. Keď medzi ne príde, milo ju privítajú a rozhovor zvrtnú na inú tému. Klebety tvoria značnú časť konverzácií počas školských prestávok. Neraz najviac zaujme ten, kto prinesie najväčšiu pikošku o kamošoch či učiteľoch.
Možno ti na prvý pohľad pripadá, že ohováranie je úplne v pohode, pretože je všade. No nie je to pravda. Ohováranie je škodlivý fenomén.

Prečo ohováranie škodí?

Ako sa cítiš, keď ohováraš kamoša a na druhý deň sa mu pozeráš do očí? Ako to padne jemu, keď sa to dozvie? Určite to nie je príjemné pre jedného a ani pre druhého. Ohováranie je zodpovedné za neúprimné vzťahy, ktoré za veľa nestoja. Prispieva k nespokojnosti v partii kamošov alebo v triede. Samozrejme, často je spojené s hnevom, frustráciou či smútkom.

Šíriš klebety? Čo to o tebe hovorí?

Vyžívaš sa v tom, keď môžeš ohovárať spolužiaka, ktorému to naozaj myslí, majú ho radi učitelia a aj niektoré spolužiačky? Zrejme máš problém, alebo hneď niekoľko. Keď sa nad svojimi pohnútkami ohovárať zamyslíš, zrejme prídeš na to, že by si chcel byť v koži svojho spolužiaka, pretože je úspešnejší a obľúbenejší ako ty. To znamená, že máš problém so sebavedomím a mal by si ho riešiť inak, ako negatívnym slovným poukazovaním na svojho spolužiaka. Ak by si mal sebavedomie na primeranej úrovni, uznal by si, že dotyčný je obľúbený a nakoplo by ťa to k tomu, aby si na sebe pracoval vo viacerých oblastiach.

Čo urobiť, keď sa staneš svedkom ohovárania? Účinnou stratégiou môže byť zmena rozhovoru na inú tému. Alebo môžeš poznamenať, že každý môže žiť, ako chce a robiť, čo uzná za vhodné, lebo je to jeho život. Aj takto môžeš ísť príkladom ostatným a prispieť k tomu, aby bolo ohovárania menej.

 

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.