Pitný režim: Prečo je dôležitý a koľko by si mal denne vypiť?

Množstvo ľudí v dnešnej dobe zanedbáva pitný režim. Nezáleží na veku, ani na pohlaví, piť by sme mali dostatok vody všetci. Už od mala sa predsa učí na škole, že kolobeh vody je súčasťou života. Prečo je však pitný režim tak dôležitý?

Každý deň vodu v tvojom tele istým spôsobom vylúčiš. Môže ísť napríklad o močenie, potenie, poprípade dýchanie. Voda tvorí 60 – 70 % tela, čo znamená, že ide o skutočne veľkú časť. Práve to je dôvod, prečo by si mal vodu v tele dostatočným množstvom doplniť. Istú časť si vie telo samé zmetabolizovať, no je na tebe, koľko vody denne prijmeš.

Vznik dehydratácie

Ak by si pil nedostatok vody, pravdepodobne vznikne dehydratácia organizmu. To znamená, že tvoje telo bude oslabené, ty nebudeš vládať a vo väčšine prípadov ľudia s takýmto stavom končia v nemocnici na infúziách. Tvoje orgány a telo totiž potrebujú vodu na ich správne fungovanie. Ak im chýba, začnú si brať z iných energetických zásob, dôsledkom čoho sa znižuje tvoj výkon.

Čo môže spôsobiť dehydratácia? Vplyvom dehydratácie vzniká opuch končatín, bolesť hlavy, ale dochádza aj k vzniku rôznych infekcií. Najčastejšie ide o oblasť močového ústrojenstva, pri čom dochádza k tvorbe obličkových kameňov.

Zvýšenie energie

V prípade, že budeš piť dostatok vody, výrazne sa ti zvýši energia. Ak teda trpíš častou únavou a nič sa ti nechce, pravdepodobne je problémom dehydratácia organizmu. Samozrejme, nemusí to byť jediný faktor, no vo väčšine prípadov ide práve o to, že bunky v tvojom tele nie sú vyživené a nemajú z akých zdrojov čerpať energiu. 

Zdravá pokožka

Keď budeš piť dostatok vody, tvoja pokožka sa zregeneruje. Nadobudne zdravý vzhľad a bude rozhodne pružnejšia a pevnejšia zároveň. Ak máš často problémy s pokožkou v podobe výskytu nedokonalostí, pitný režim dokáže tieto nepríjemnosti výrazne zmierniť. Okrem iného, pitný režim dodáva energiu aj svalom, kĺbom a iným častiam tela.

Koľko by si mal denne vypiť?

Pravdepodobne ťa zaujíma, aké množstvo vody by si mal denne vypiť. Všetko záleží od tvojej telesnej hmotnosti a výšky. Keď je človek vyšší, pochopiteľne musí vypiť aj viac vody. Na to ti však poslúži jednoduchý výpočet.

Na každých 15 kilogramov tvojej váhy by si mal prijať 0,5 litra vody. To znamená, že ak máš 60 kilogramov, denne by si mal vypiť 2 litre.

Výpočet: 60/15 = 4 * 0,5 = 2 litre

Praktický tip: Máš problém s dodržaním pitného režimu? V tom prípade ti rozhodne pomôže aplikácia Water Reminder, ktorá ti v pravidelných intervaloch pripomenie, že sa máš napiť. Môžeš si tam značiť množstvo vody, ktoré vypiješ a mať tak prehľad o svojom pitnom režime.

Ak by sme ti mali odporučiť, čo máš piť, rozhodne to je čistá voda. V dnešnej dobe existujú aj rôzne filtračné zariadenia, ktoré ti prečistia vodu z kohútika. Sladené nápoje ti totiž pocit smädu neuhasia a, okrem iného, škodia zdraviu.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.