Sebapoškodzovanie a samovražda 

Sebapoškodzovanie patrí medzi fenomény, ktoré trápia nielen dospelých, ale aj deti. Príčina tkvie najčastejšie v psychike.

Ak človek nevie pracovať so svojimi negatívnymi emóciami, ako sú napríklad hnev či smútok, často sa uchýli k sebapoškodzovaniu. Sebapoškodzovanie sa dá definovať ako stav, keď si človek úmyselne ublíži. Zároveň cíti bolesť, ktorá mu určitým spôsobom pomáha vyrovnať sa so situáciou. Mladí ľudia si najčastejšie spôsobujú rezy v oblasti rúk a nôh.

Odhalí sebapoškodzovanie test? Ak si sám ubližuješ, alebo máš podozrenie, že človek v tvojom okolí to robí, je potrebné obrátiť sa na odborníka. Ten na základe hodnotenia fyzického a psychického stavu zhodnotí, či sa jedná o sebapoškodzovanie, alebo nie.

Po stanovení diagnózy nasleduje liečba. Dôležité sú, napríklad pravidelné sedenia u psychoterapeuta. Človek, ktorý sa sebapoškodzuje, sa musí naučiť zvládať stresové alebo pre neho emocionálne náročné situácie vhodným spôsobom. Samozrejme, podporou celej liečby je aj zdravý životný štýl, teda zdravá strava, cvičenie, dostatočný spánok a podobne.

Sebapoškodzovanie zvyčajne nevedie k samovražde. To znamená, že ten, ktorý si vedome spôsobuje fyzickú bolesť, nechce oň prísť.

Čo robiť, keď sa nudíš?

Keď sa niekedy počas dňa ocitneš v situácii, že nebudeš mať nič na práci a začneš sa nudiť, nesnaž sa hneď nudu „zabiť“. Nevezmi si do ruky telefón a nezačni bezcieľne blúdiť svetom sociálnych sietí. Skús len tak sedieť či ležať a rozmýšľať. Zaspomínaj si na pekné chvíle, ktoré si doteraz zažil. Pripomeň si všetky cenné momenty tvojho života, ktoré ťa posunuli ďalej. Užívaj si prítomnosť.

Množstvo svetových vynálezov a dokonalých nápadov sa zrodilo v čase, keď sa človek nudil. Možno počas chvíľok ničnerobenia aj tebe napadne niečo úžasné, čo zlepší tvoj život. Samozrejme, nadmerná nuda dokáže prerásť do lenivosti či náchylnosti na prokrastináciu, preto to nepreháňaj. No pokiaľ si raz za čas dopraješ pár desiatok minút nudy, svojmu zdraviu tým len prospeješ.

Ak pozitívny vplyv nudy na myseľ človeka zaujíma aj teba a chceš si trochu zopakovať angličtinu, odporúčame ti prečítať tento článok na portáli Psychology Today.

V prípade, že by bola nuda predsa len už neúnosná, vždy sa môžeš zastaviť u nás – v Klube na Peknej.

 

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.