Sloboda vs. anarchia: Kde je hranica?

V dnešnej dobe si množstvo ľudí nevie vysvetliť rozdiel medzi slobodou a anarchiou. Nie je to až také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Dôvod je ten, že každý človek má voči týmto dvom slovám rôzny postoj. V tomto článku sa dozvieš, aký je medzi nimi rozdiel a kde je tá zdravá hranica.

Je anarchia sloboda alebo len neorganizovaný chaos? Ak by sme mali vysvetliť slovo anarchia, ide o stav, kedy nad tebou nikto nevládne a ty si môžeš robiť, čo chceš, bez akýchkoľvek príkazov alebo zákazov. Ak si teraz vravíš, že je to to isté, ako sloboda, mýliš sa. Pretože aj keď si za slobodu, môžu nad tebou vládnuť politici, poprípade prezidentka. 

Tí majú právo dávať rozkazy, no zároveň sa ty môžeš cítiť slobodne. Ide totiž o rešpektovanie opatrení. To isté, ako keby ti v škole zadala profesorka úlohu, poprípade ti v práci povedal šéf, že na ďalší deň máš prísť o čosi skôr.

Anarchia a jej význam

Mnohí odborníci by ti popísali anarchiu ako niečo, kde sú si všetci rovní a navzájom sa rešpektujú. Samozrejme, má to svoje výhody, ale naopak aj nevýhody. V prvom rade je dôležité povedať, že anarchia sa v niektorých častiach rovná slobode

Máš slobodný výber, môžeš povedať svoj názor a správať sa tak, ako chceš. Ale práve tu nastáva hranica, ktorú by si mal v dnešnej dobe dodržiavať. Ako dobre vieš, dnes by sme mali počúvať príkazy policajtov, vojakov, našej vlády či prezidentky. Ak by si si robil, čo chceš, mohli by ti ľahko vzniknúť problémy.

Dôkazom toho sú aj niektoré prípady, ktoré zažila polícia s bežnými ľuďmi. Môžeš si o nich prečítať na tomto odkaze. Práve tieto príklady sú dôkazom toho, že ľudia sa bez príčiny preorientovali na anarchizmus a absolútne nerešpektovali policajtov, kvôli čomu im vznikli veľké problémy. 

Každý by mal cítiť istú slobodu

Už dávno nežijeme vo svete, kedy by sme nemali možnosť vyjadriť vlastný názor, vybrať si povolanie alebo školu, kde chceš študovať. Množstvo ľudí, ktorí sa zastávajú anarchie tvrdia, že druhí tomu nerozumejú a budú to zbytočne vysvetľovať, keď sú proti tomu. To však nie je pravda. Keby sme sa všetci zastávali anarchie, svet by bol doslova hore nohami. 

Veď si len predstav, ako by to vyzeralo, kebyže si s kamošmi v škole alebo v práci robíte, čo chcete. Určite by ti to nebolo príjemné. Veď predsa už v dávnych dobách žili králi, ktorí dávali rozkazy. Dnes už našťastie nežijeme v období, v ktorom by sme sa považovali za poddaných, no aj napriek tomu by bolo fajn správať sa tak, ako sa má a zároveň sa cítiť slobodne.

Čo znamená pre ľudí sloboda? Ide o to, že nemusíš robiť to, čo nechceš, no zároveň by si nemal robiť všetko, čo chceš. Dnešný svet má svoje pravidlá a tých by si sa mal aj ty držať a uplatňovať ich v živote.

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.