Môžeš mať všetko, po čom túžiš. Ako?

Snívaš o tom, že napíšeš knihu, alebo rozbehneš úspešný web? Túžiš sa zbaviť nadváhy a mať vyšportované telo? Prečítaj si, ako si splniť sny a z túžob urobiť realitu.

Na tento svet si prišiel preto, aby si žil šťastný život, len tomu musíš veriť. Môžeš mať všetko, po čom túžiš. Avšak nespadne ti to z neba len tak, bez námahy. Na splnení svojich snov musíš makať. Čo je dôležité? 

Stanov si cieľ

Skôr, ako sa pustíš do stanovenia stratégie, ako si splniť sen, musíš mať určený cieľ. Je dôležité, aby bol reálny, časovo ohraničený a uskutočniteľný. 

Schudnúť 20 kíl za mesiac je nereálny cieľ. Zrealizovateľným sa stane vtedy, keď bude znieť nasledovne – schudnúť za 6 mesiacov 20 kíl. Ideálne je rozdeliť ho na menšie ciele. Napríklad sa každý mesiac zbaviť minimálne 3 kilogramov. V prípade vlastnej knihy by si to mohol stihnúť napríklad za rok s tým, že každý mesiac napíšeš aspoň 3 kapitoly. 

Urči si stratégiu

Keď máš hlavný cieľ spolu s čiastkovými cieľmi zapísaný na viditeľnom mieste, napríklad na chladničke alebo na nástenke vízií, stanov si stratégie, ako ho dosiahnuť.

Pri redukcii hmotnosti je dôležité zmeniť jedálny lístok, začať sa hýbať, mať dostatočný pitný režim… Stanov si konkrétne zmeny v každej jednej oblasti. Ak si nevieš poradiť sám, porozprávaj sa s niekým skúsenejším, napríklad s výživovým poradcom alebo fitness trénerom. V prípade napísania vlastnej knihy môžeš na začiatok absolvovať kurz zameraný na túto problematiku, aby si vedel, ako postupovať.

Makaj na svojom sne

Zrejme si si vedomý toho, že ak si chceš splniť svoj sen, musíš na ňom pracovať. Ideálne každý deň, alebo aspoň niekoľko dní v týždni. Už spomínaná kniha sa nenapíše sama. Keď sa budeš jej písaniu venovať aspoň 20 minút počas dňa, o niekoľko mesiacov máš rukopis hotový. 

Nevzdávaj sa

Ešte pred tým, ako sa pustíš do práce na dosiahnutí svojho sna, priprav sa na to, že to nebude jednoduché. Do cesty ti prídu rôzne prekážky. Bez nich to jednoducho nejde. Avšak nikdy sa nevzdávaj! S každou jednou prekonanou prekážkou sa staneš vnútorne silnejším a priblížiš sa k splneniu vytúženého sna. Cesta je cieľ a prekážky sú cenné ponaučenia!

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.