Vďačnosť ti uľahčí každodenný život 

Každodenný rituál vďačnosti ti prinesie do života viac toho, za čo si vďačný. Ako to funguje?

Vidíš pohár skôr poloprázdny ako poloplný? Máš pocit, že v poslednom období sa dokážeš tešiť zo života trochu menej ako obvykle? Našepkáva ti intuícia, že prišiel čas urobiť vo svojom živote nejakú zmenu? Výborným prvým krokom môže byť rituál vďačnosti.

Čo je vďačnosť

Podľa Harvard Health Publishing, Harvard Medical School je vďačnosť “vďačné ocenenie toho, čo jednotlivec dostáva, či už hmotné alebo nehmotné. Ľudia s vďačnosťou uznávajú dobro vo svojom živote. V tomto procese zvyčajne uznajú, že zdroj tento dobroty leží aspoň čiastočne mimo nich. Výsledkom je, že vďačnosť tiež pomáha ľuďom spojiť sa s niečím väčším ako sú oni ako jednotlivci – s inými ľuďmi, prírodou alebo vyššou mocou”.

Prečo sa oplatí praktizovať vďačnosť?

Určite si už počul, že si to, na čo myslíš, alebo tvoje myšlienky vytvárajú realitu, alebo do života si priťahuješ to, čomu venuješ najviac pozornosti a emócií. Áno, hádaš správne, ide o zákon príťažlivosti. To znamená, že svoj život si tvoríš sám na základe myšlienok.

Ak chceš zmeniť svoj život, a nevieš, ako začať, rituál vďačnosti je na to stvorený. Je vedecky dokázané, že vďačnosť prinesie do tvojho života viac šťastia a radosti, ochráni ťa pred depresiou, znižuje úroveň stresu a úzkosti, zlepší tvoje vzťahy s ostatnými a aj tvoj celkový životný štýl. V neposlednom rade budeš nielen šťastnejší, ale aj zdravší a zaručí ti i kvalitný spánok. Sila vďačnosti je teda obrovská.

Ako praktizovať vďačnosť?

Vďačnosť sa dá praktizovať rôznymi spôsobmi. Na začiatok môže byť dobrou voľbou denník vďačnosti.

Ako na to? Každý večer pred spaním si pokojne sadni, vezmi denník a zapíš si čo najvýstižnejšie, za čo si v daný deň najviac vďačný. Nezabudni vďačnosť z celého srdca precítiť, pretože inak rituál vďačnosti nefunguje. Napríklad, poďakuj sa za to, že si sa dnes po škole zastavil s najlepším kamošom v kaviarni a viedli ste zaujímavý rozhovor. Do denníka si napíš 3 až 5 vecí, za ktoré chceš povedať ĎAKUJEM.

Okrem toho môžeš viac vďačnosti priniesť do svojho života tak, že v deň narodenín napíšeš ďakovný list alebo sa v mysli poďakuješ priateľovi za to, že je v tvojom živote a podobne.

 

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.