Stalking: Čo robiť, keď zistíš, že ťa niekto stalkuje?

Internet je miesto plné zábavy a radosti, no môže ti aj ublížiť. Najmä v prípade, že si sa stretol so stalkovaním – prenasledovaním cez sociálne siete. Je to nebezpečná činnosť, ktorá je, dokonca, v súčasnej dobe aj trestná.

Čo to vôbec stalking je? V prvom rade ide až o príliš veľký záujem človeka o druhú osobu. Pre túto činnosť je charakteristické dlhodobé a opakované obťažovanie. To je realizované práve cez internet, prostredníctvom sms, e-mailov či telefonátov. Takto zistíš, či si stalkingu vystavený aj ty.

Stalker ťa môže obťažovať v online priestore, ale aj v realite. Napríklad, typické je sledovanie cestou do školy, poškodzovanie majetku, prípadne fyzický útok. Ak si si teraz povedal, že si tomu vystavený aj ty, toto sú naše odporúčania, čo robiť v takejto situácii.

Nenechávaj si to pre seba

Stalkerom môže byť ktokoľvek. Cudzí človek, ale aj niekto z tvojich priateľov či bývalých partnerov. Ak si si po nejakú dobu odpozoroval, že si skutočne v ohrození, určite si to nenechávaj pre seba. Zdôver sa niekomu blízkemu, najlepšie ak je to dospelý človek. Ten ti s takouto situáciou určite pomôže.

Ak by si bol totiž obeťou stalkingu dlhodobo a nikomu by si sa nezdôveril, nemuselo by to skončiť šťastne. V takýchto situáciách sú bežné pretrvávajúce psychické problémy, zhoršený prospech v škole, poruchy spánku či fyzické ujmy.

Náš tip: Ak nemáš vo svojom okolí nikoho, komu by si sa mohol zdôveriť, kontaktuj bezplatné linky pomoci, ktoré nájdeš na internete. Najdôležitejšie je, aby si o tom niekomu povedal a nenechával si to len pre seba.

Daj najavo svoj nezáujem

Ak bude agresor vidieť, že s ním neustále nadväzuješ kontakt, ťahať sa to bude veľmi dlho. Preto hneď, ako je to možné, preruš s ním všetky kontakty. Neodpovedaj na sms, e-maily a nezdvíhaj telefonáty. Už vôbec sa so stalkerom nestretávaj, ani v prípade, že sa ti vyhráža. Jeho cieľom je dostať ťa do úzkych, no ty musíš byť odvážny a nepodať sa mu. Keď stalker bude vidieť, že z tvojej strany nie je žiadny záujem a nemáš strach, bude si hľadať inú obeť.

Nezabúdaj: Nech ide o kohokoľvek, mali by ste to nahlásiť polícii. Tá agresora vyhľadá a tento problém si prevezme už do vlastných rúk. Je to dôležité aj kvôli tomu, aby neterorizoval v budúcnosti aj iných ľudí. Dostane svoj trest a možno si uvedomí, že stalking jednoducho nie je cesta.

Nezverejňuj osobné údaje

Aj napriek tomu, že zverejňovanie osobných vecí na sociálnych sieťach je dnes IN, nemusíš tam dávať všetko. Je to návnada pre stalkerov, ktorí si práve takýchto ľudí vyberajú za svoje obete. Ľudí, o ktorých majú neustále dostatok informácii. Preto radšej nezverejňuj tvoju aktuálnu polohu, kde sa nachádzaš a čo robíš, prípadne, kde bývaš. Tiež sa vyhni odhaleným fotkám, ktoré by mohol agresor použiť proti tebe.

Nastav si súkromný účet

Sociálne siete sú vybavené mnohými inovatívnymi technológiami, ktoré by si mal využiť. Ak chceš predísť stalkingu, najlepšou prevenciou je súkromný účet. Ten sa dá nastaviť jedným kliknutím. Budeš mať vďaka tomu prehľad, kto sleduje tvoj profil a príspevky. Ty sám môžeš rozhodovať o tom, komu povolíš sledovanie a komu zase nie. To platí aj pri pridávaní príbehov, napríklad na Instagram. Môžeš si vytvoriť vlastnú skupinu blízkych ľudí, ktorým budeš zdieľať aj osobnejšie veci z tvojho života. Takéto bezpečnostné opatrenia ti pomôžu vyhnúť sa akýmkoľvek agresorom.

Náš tip: Stalkerom môže byť cudzí človek, ale aj niekto z tvojho okolia. Preto si všímaj v prípade nejakej podozrivej činnosti aj správanie tvojich priateľov, prípadne sa s nimi skús o tom porozprávať. Možno si niečo uvedomia aj skôr, ako sa do toho pustia naplno.

Tento článok vznikol za podpory dotácie od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktorú administruje Národný inštitút vzdelávania a mládeže – sekcia Mládež