Čo je to korupcia a čo patrí medzi čestné správanie?

Pravdepodobne si už o korupcii počul neraz, najmä v súčasnej dobe. Ide o akési úplatkárstvo, ktoré však môže byť realizované rôznymi spôsobmi. Čo všetko však patrí pod korupciu a kedy ide o čestné správanie?

Ak by sme mali definovať pojem korupcia, išlo by o priame, ale aj nepriame žiadanie, prijímanie, poskytovanie či ponúkanie úplatku. Nie vždy však ide len o úplatok vo finančnej podobe. V niektorých situáciách môže byť korupcia predstavovaná ako istý prísľub alebo nenáležitá výhoda.

Je korupcia trestná?

Zaujíma ťa, či je korupcia trestná? Odpoveďou je – áno. Avšak v súčasnej dobe sa korupcia vyskytuje v rôznych smeroch a niekedy je skutočne ťažko pozorovateľná. Za tento pojem sa označuje napríklad aj úplatok lekárovi. Áno, je pekné, že ho chceš obdarovať, ak ťa zoberie prednostne, avšak nie je to čestné voči druhým pacientom, ktorí čakajú v čakárni možno aj o pár hodín dlhšie. Korupciu tak často vidíme aj v oblasti zdravotníctva. Po správnosti by však lekár nemal zobrať úplatok, no väčšinou koná len vo svoj prospech, bez ohľadu na akúkoľvek spravodlivosť.

Náš tip: Ak na vlastné oči vidíš, ako lekár zoberie nejakého pacienta prednostne, bez akéhokoľvek dôvodu, mal by si na to upozorniť. Skús sa najskôr samotného lekára alebo pacienta spýtať, prečo bol uprednostnený a sám uvidíš, aký bude dôvod. V niektorých prípadoch ide totiž o akútny prípad a urgent. Niekedy je to však len o známostiach a úplatkoch – čiže korupcii.

Korupcia v škole

Ak si ešte študent, aj ty sa môžeš niekedy stretnúť s korupciou. Boli totiž situácie, kedy študenti nemuseli prejsť skúškou len kvôli tomu, že urobili inú službu vyučujúcemu. Napríklad, niečo z oblasti toho, v čom sa vyznajú, ako naprogramovanie nejakej stránky zadarmo, prípadne tvorba grafiky. Ako však sám tušíš, zadarmo to nebolo. Študent tak prešiel skúškou bez toho, aby sa jej vôbec zúčastnil.


Samozrejme, takýto prípad neskončil dobre, pretože to začala riešiť aj polícia. Preto, ak ti bude dávať niekto takéto návrhy v škole, určite to nezober. Nikdy nevieš, kedy sa na to príde a určite to nie je čestné voči druhým študentom, ktorí sa na skúšku poctivo učia a zúčastnia sa jej.

Konanie vo svoj prospech

Čo by sa stalo, ak by sme všetci konali len vo svoj prospech? Svet by sa otočil hore nohami a každý by si robil jednoducho to, čo chce. Takto to však fungovať rozhodne nemôže. Samozrejme, poteší ťa, ak ťa lekár zoberie prednostne a aj jemu urobí radosť, keď dostane za to zaplatené. Avšak pozerať by si sa mal aj na iných pacientov. Možno v čakárni sedí stará babička, ktorá nemá financie na rozdávanie a možno na tom nie je dobre ani po tej zdravotnej stránke. Preto by mal byť každý čestný, zodpovedný a niesť aj následky za svoje činy.

Tento článok vznikol za podpory dotácie od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktorú administruje Národný inštitút vzdelávania a mládeže – sekcia Mládež