Aký je rozdiel medzi samotou a osamelosťou? Na toto si dávaj pozor

Človek v niektorých situáciách jednoducho potrebuje byť sám. Na tom nie je predsa nič zlé. Samota je nevyhnutnou súčasťou života. Ak by však pretrvávala dlhodobo, mohlo by to prejsť do osamelosti, ktorá nie je zdraviu prospešná.

Veľa ľudí si mýli dva úplne odlišné pojmy. Samota a osamelosť. Ak chceš byť nachvíľu sám z nejakých dôvodov, ide o stav, ktorý sa nazýva samota. Znamená to byť sám so sebou, čo je prirodzené a nie je na tom nič zlé. Človek je však tvor spoločenský. To znamená, že ak sa cítiš byť vylúčený z nejakej skupiny a si dlhodobo sám, neprospieva to ani tvojmu zdraviu. Dokonca, môže sa to odzrkadliť na zdravotných komplikáciách. Môžeš pociťovať bolesti srdca, nervové či metabolické poruchy.

Prečo človek vyhľadáva samotu?

Pravdepodobne si bol už aj ty niekedy sám so sebou. Z akých dôvodov to bolo? Samota sa u ľudí vyskytuje najčastejšie za účelom načerpania nových síl. Do takéhoto stavu si sa rozhodol ísť jednoducho dobrovoľne, aby si si utriedil myšlienky v hlave. Samota však býva aj z dôvodu vonkajších síl, prípadne pod tlakom istých okolností.

Možno by si neveril, no je potrebná. Dokonca, mnohí uznávaní odborníci tvrdia, že tento stav a jeho účinky sú liečivé a podporujú zdravie. Samota totiž vytvára priestor na premýšľanie. Ak máš pred sebou ťažké rozhodnutie, určite ti stiahnutie do úzadia pomôže. Budeš mať čas popremýšľať nad tým sám, bez akéhokoľvek vonkajšieho vplyvu. Samota ťa naučí viac doceniť to, čo už máš a zamyslieť sa nad svojím životom. Čo by si mohol vylepšiť alebo zmeniť.

Vedel si, že: Vďaka samote máš možnosť spoznať aj samého seba? Ak si v neustálom zhone a máš pocit, že všetko sa ti rúti, skús sa nachvíľu zastaviť. Buď sám so sebou a spoznávaj svoje prednosti, ale aj nedostatky. V bežnom živote ti to určite pomôže.

Osamelosť môže byť nebezpečná

V súčasnej dobe je trend žiť sám v miliónovom meste, mať na sociálnych sieťach tisícky followerov, no v skutočnosti nemať ani jedného kamaráta, ktorému by si sa mohol zdôveriť. Tento trend je veľmi zlý a určite nikomu neprospeje. Ak sa cítiš vynechaný z nejakej skupiny, tvoje telo môže vysielať signál ohrozenia, ale najmä bolesti. Chronická osamelosť sa tak prejaví aj na zdravotných problémoch.

Náš tip: Ak sa cítiš byť dlhodobo sám a osamelý, je čas vyhľadať pomoc. Môžeš sa niekomu zdôveriť, prípadne sa obrátiť aj na bezplatnú Linku Detskej Dôvery. Vyrozprávanie je prvým krokom k tomu, aby si sa dostal zo začarovaného kruhu osamelosti.

Ako zvládnuť osamelosť?

Určite nie je dobré, ak ťa osamelosť vtiahne až natoľko, že sa z nej nebudeš vedieť dostať. Mal by si preto začať niečo robiť, a to čím skôr. V prvom rade sa venuj tomu, čo ťa baví. Môžeš čítať knihy, zacvičiť si, poprechádzať sa v prírode alebo maľovať obrazy. Skvelým riešením je aj škola, ktorá poskytuje mladým ľuďom priestor na dosahovanie úspechov. Okrem iného, môžeš tam naviazať aj nové kontakty a vďaka tomu už nebudeš osamelý.

Samozrejme, nie je dobré, ak začneš priateľstvo s niekým len preto, pretože už nechceš byť sám. Dôležité je, aby si sa s daným človekom cítil dobre. Môže to byť aj niekto z rodiny alebo starí známi. Zvážiť môžeš aj domáce zvieratko. To ťa predsa nikdy nemôže sklamať a dobrú energiu ti bude poskytovať každý jeden deň. Pomôže ti aj kvalitný odpočinok. Meditovanie či joga robia skutočne zázraky. Zbavia ťa totiž negatívnych myšlienok a odpútajú od tvojej vlastnej osamelosti.

V situácii, že ti žiadne z týchto odporúčaní nepomôže a nebudeš na sebe cítiť zmenu, mal by si vyhľadať odborníka. Neváhaj sa zdôveriť, napríklad, psychologičke v škole. Vyrozprávanie ti určite pomôže a odborníci ti poradia viac.

Tento článok vznikol za podpory dotácie od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktorú administruje Národný inštitút vzdelávania a mládeže – sekcia Mládež