Sebaobraz: Ako vnímaš samého seba?

V bežnom živote je sebaobraz veľmi dôležitý. Každý z nás je totiž iní, a to znamená, že všetci majú na seba aj iný pohľad. Ako vnímaš ty samého seba? Ako zdatného a sebavedomého človeka alebo ako neistého a menej ambiciózneho človeka?

Čo je to vlastne sebaobraz? Vo všeobecnosti platí, že ide o stav, ako sa vidíte navonok, ale aj vnútorne. Je to akýsi mentálny obraz o sebe samom. Vieš prečo je vnímanie seba dôležité? Ovplyvňuje, napríklad, komunikáciu s ostatnými ľuďmi a aj to, čo cítite k svojmu okoliu. Sebaobraz má tak obrovský vplyv na tvoj život.

Pozitívny sebaobraz

Ak budeš seba samého vnímať v pozitívnom zmysle slova, môže to posilniť tvoju fyzickú, emociálnu a duchovnú pohodu. V prípade, že si o sebe nemyslíš nič dobré, skús to zmeniť. Predsa len, určite máš v živote za sebou už veľké množstvo úspechov. Zameraj sa na svoje ciele, dosiahnuté úspechy a hodnoty, ktoré máš.

Náš tip: Skús sa zamyslieť nad tým, čo si už v živote dosiahol. Určite ti to nebude trvať dlho. Neváhaj si všetky svoje úspechy napísať na papier. Samozrejme, neznamená to, že za úspech sa považuje len výhra 1. miesta v nejakej súťaži. Môže ísť aj o získanie dobrej známky v škole, ubehnutie svojho vlastného bežeckého rekordu alebo namaľovanie dákeho obrazu.

Nevnímaj sa negatívne

Máš pocit, že si neatraktívny, nešťastný alebo že sa ti jednoducho nedarí? V takej situácii nemáš na seba dobrý vplyv. Ide o negatívny príklad sebaobrazu, ktorý nepôsobí dobre na tvoje fyzické, ale ani psychické zdravie. Väčšina ľudí, najmä mladých, má v tendencii idealizovať si samého seba. To však nie je správne. Dokonalý človek predsa neexistuje a ty by si mal mať rád aj svoje nedokonalosti a slabšie stránky.

Nezabúdaj: Ak nemáš o sebe dobrú mienku, mal by si sa niekomu zdôveriť. Neváhaj využiť aj bezplatnú Linku Detskej Dôvery. Keď sa vyrozprávaš, určite sa ti uľaví a možno si uvedomíš aj tvoje prednosti a silné stránky.

Neporovnávaj sa s ostatnými

Každý z nás je originál. Všetci máme iné vlastnosti, osobnosť a charakter. Práve to je dôvod, prečo by si sa za žiadnych okolností nemal porovnávať s ostatnými. Samozrejme, môžeš sa inšpirovať ľuďmi, ktorí ťa v istom smere motivujú. Najhoršie, čo však môžeš urobiť je to, že sa budeš chcieť niekomu vyrovnať výzorom alebo vlastnosťami. Nie je to tá správna cesta, preto buď vždy sám sebou. Koniec koncov, len tak sa budeš cítiť skvele vo vlastnom tele a vytvoríš si tak pozitívny sebaobraz.

Náš tip: V súčasnej dobe sú trendy sociálne siete, ktoré môžu na nás vplývať pozitívne, ale aj negatívne. Často totiž vytvárajú nejaké ideály, ktoré však v skutočnosti vôbec neexistujú. Za všetkým je množstvo filtrov a efektov, z ktorých jednoducho nikdy nemôže vzniknúť úprimný obraz o sebe samom.

Tento článok vznikol za podpory dotácie od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktorú administruje Národný inštitút vzdelávania a mládeže – sekcia Mládež