Cestovanie Pod 18: Výzvy a Skúsenost – môj príbeh

Cestovanie v sedemnástich rokoch bez rodičov bolo pre mňa jedinečným dobrodružstvom, ktoré ma zaviedlo do troch rôznych krajín: do Nemecka, Írska a Rumunska. Každá z nich mi ukázala jedinečný spôsob každodenného života, ktorý ovplyvnil moje zmýšlanie. Naučil som sa zmyslu pre civilnú zodpovednost vďaka vlastnému vybavovaniu cestovných dokumentov, študovaniu všeobecných zákonov v zahraničí, a manažmentu peňazí. Tento zážitok mi tiež umožnil bližšie spoznať samého seba a naučil som sa, že jeden z najlepších spôsobov ako sa naozaj zblížiť s ľuďmi, je práve cestovanie.

Kde všade som bol a čo som zažil

Hlavné mesto Nemecka bolo prvé miesto na zozname, ktoré som navštívil. Strávil som v ňom 2 týždne na jazykovom pobyte EF, a vybral som si ho kvôli jeho kultúre a jeho voľnému životnému štýlu a kvôli môjmu cieľu zlepšiť sa v Nemčine.
Na Berlíne sa mi páčil najviac pocit slobody. Keď som sa prechádzal po ulici, alebo trávil čas v baroch (a to legálne!), videl som všade naokolo naozaj rôznorodých ľudí. Nikto ich za to neodsudzoval a nehádzal na nich škaredé pohľady. Cítil som, že inakosť tam nie je popieraná, ale vítaná. Môj voľný čas som trávil objavovaním indie podnikov a rozširovaním mojich medzinárodných sociálnych kruhov s ľudmi, ktorých som tam stretol. Najcennejšiu skúsenosť ktorú som získal, bolo spoznanie ľudí naozaj zo všetkých kútov sveta. Práve preto som sa v Berlíne necítil ako outsider. Všade som sa dorozumel po anglicky, a rodených Nemcov som stretával menej často ako cudzincov.
Aby som však bol úprimný, tento výlet nebol zrovna lacný. Možnosť takto vycestovať bola pre mňa veľkým privilégiom, a už v tomto momente si odkladám zarobené peniaze z brigády, aby som ďalšie leto mohol navštíviť Mníchov – mesto, kde sa nachádza moja vysnívaná univerzita.


Do Írska som cestoval s mojím spolubývajúcim a dobrou kamarátkou. Hlavný cieľ bol navštíviť deň otvorených dverí na univerzite v Galwayi. Zamiloval som si túto univerzitu a rozhodne ju odporúčam hocikomu, kto by chcel študovať v zahraničí za dostupnú cenu. Náš pobyt trval len 3 dni. Keďže lietadlo domov letelo vo veľmi skorých ranných hodinách, rozhodli sme sa stráviť poslednú noc v uliciach Dublinu. Bol to zmiešaný pocit. Na jednej strane sme si užili krásu nočného života, na druhej strane sme zažili aj obťažovanie dvomi opilcami – našťastie nás delila sklenená stena výkladu. Bola to rovnako desivá, ako aj zábavná chvíľka. Uvedomil som si, že ulice veľkomesta môžu byť aj nebezpečné a je potrebné byť zodpovedný a dávať si pozor.


Do Rumunska som sa dostal cez projekt Erasmus+, takže strava, ubytovanie aj letenky boli hradené z fondov Európskej Únie. Podmienky ubytovania boli viac než super. Nachádzali sme sa blízko pri pláži, varili nám autentické rumunské jedlá, a hotel bol čistý a útulný. To však nie je štandardom na všetkých Erasmoch. Zo skúseností kamarátov viem, že na ich vzdelávacích pobytoch niekedy nemall raňajky ani večere, a na jednom projekte sa kamarát poriadne nevyspal, pretože mu bola prikrátka posteľ.
Na tomto projekte sme sa učili ako editovať a vytvoriť podcast. Vďaka častým vychádzkam som taktiež mal to šťastie spoznať prírodu Rumunska a Čierne More, a vďaka kultúrnym podujatiam som zistil aj niečo o tradíciach tejto balkánskej krajiny.

sám a keď nemáš 18

Cestovať sám v sedemnástich mi na začiatku leta pripadalo ako odvážny krok. Bolo to pre mňa niečo úplne nové, a prvé chvíle boli plné neistoty a strachu z neznámeho. No postupne sa však moje strachy začínali premienať na vzrušujúce zážitky, na ktoré budem vspomínať ešte dlho.
Prvý krát vycestovať bez spoločnosti rodiny vo mne vzbudilo silný pocit samostatnosti, ale zároveň i opatrnosti. S každým prejdeným kilometrom som však spoznával nové miesta, stretával inšpirujúcich ľudí a rožširoval svoje vnútorné hranice. Naučil som sa trochu flexibilnosti, riešiť problémy v neznámom prostredí, a rozhodovať sa sám za seba (nie vždy úplne správne, ale to je tiež v poriadku). To najdôležitejšie čo si však z tohto výletu beriem je fakt, že svet je plný príležitostí, a jediný spôsob ako ich nájsť je objavovaním neznámeho.
#theworldisyouroyster #carpediem

 

Váš Cestovateľ

 

 

Aj vďaka finančnej podpore hlavného mesta SR Bratislavy Vám môžeme dávať priestor sa vyjadriť, zdieľať skúsenosti a podporiť Vás v ťažkých chvíľach.