5 tipov, ako zatočiť s očakávaniami vo vzťahu

Očakávania nám riadne dokážu zamotať naše emócie a vytvoriť opakujúce sa konflikty. V tomto článku nájdeš ako ti domnienky komplikujú život, kým teraz ti ukážem ako nad nimi vyhrať.

1. uvedom si, aké máš očakávania a spíš si ich

Prvým krokom, aby si sa zbavil očakávaní je vôbec si uvedomiť, že ich máš. Čo očakávaš od rodičov? Čo od kamarátov? Aké máš na seba požiadavky ohľadom školy?

2. vysvetli svoje očakávania

Nikto ti nečíta myšlienky, nikto nevie, ako to ty vnímaš, ako sa cítiš, a to ani tí najbližší kamaráti, či partneri. Očakávanie, že ľudia, ktorých máš rád, presne vedia, ako na niečo zareaguješ a prečo je častokrát vzdialená pravde. Keď si už uvedomíš, aké máš od koho očakávania, je na mieste, aby si ich so svojimi blízkymi prebral. Môžeš pri tom zistiť aj veľa prekvapujúcich očakávaní, ktoré majú oni na teba a vďaka rozhovoru ich rovno začnete riešiť a vyhnete sa tak nechceným sklamaniam. Zmenšíš tak počet vašich konfliktov. Snaž sa komunikovať čo najjasnejšie, aby si sa vyhol dráme, hnevu a nedorozumeniam.

Pozor! To neznamená, že už po prvom rozhovore môžeš začať očakávať úplne zmeny a žiadne prekvapenia. Je to len začiatok.

3. rozhoduj sa samostatne

Nezakladaj svoje prežívanie a rozhodnutia na správaní iných, je to tvoje šťastie a život. Keď poznáš svoje očakávania, preskúmaj ich. Ako si si vytvoril toto očakávanie? Je to tvoj perfekcionizmus? Je to názor tvojej rodiny? Alebo sociálnej skupiny?

4. zbav sa nerealistikých očakávaní

Tiež ti v hlave znejú vety ako „Život by mal byť fér.“, „Všetci by ma mali mať radi.“, „Všetci vedia, čo chcem.“ Budem ťa musieť sklamať, ale vážne to tak nie je. V tomto článku nájdeš vymenované jedny z najčastejších očakávaním, ktoré však nie sú realistické a práve z nich sme častokrát sklamaní.

5. nevytváraj si domnienky

Ako už vyplýva z textu vyššie, domnienky, ktoré si sami vytvárame, sú práve tie, čo nás zvyčajne najviac ničia. Samozrejme, nezabrániš ich tvorbe, avšak vždy sa ich môžeš snažiť uvedomiť si a minimalizovať.

Viac sa dočítaš aj vo fascinujúcej knihe Štyri dohody – Praktický sprievodca na ceste k osobnej slobode od Dona Miguela Ruiza.


Maj nádej v najlepšie a nič neočakávaj.

 

Vytvorenie tejto stránky bolo podporené z dotačnej schémy Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Programy pre mládež na roky 2014-2021, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Ďakujeme.